Vesti iz zemlje

12.06.2023. 13:01

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Vlada raspodelila novac od oportuniteta, najviše zdravstvenim ustanovama i školama

Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je rešenje o raspodeli 500 miliona dinara prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjienja (plaćanja oportuniteta). Novac će biti raspoređen na 180 projekata. Najviše, oko 21 milion dinara, dodeljeno je Univerzitetskom kliničkom centru Srbije za „Elektromagnetni navigacioni sistem za primenu u otorinolaringologiji i maksilofacijalnoj hirurgiji“ .

Skoro isto toliko, približno 20,9 miliona dinara, dobio je i Кliničko-bolnički centar „Bežanijska Кosa“ za projekat „Rana dijagnostika i lečenje malignih bolesti digestivnog trakta“.

Rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja objavljeno je u Službenom glasniku.

Krivično gonjenje može da se odloži ako osoba sanira štetu izazvanu izvršenjem nedela, plati određeni novčani iznos u humanitarne svrhe, ili obavi određeni društvenokorisni rad.

Кliničko-bolničkom centru „dr Dragiša Mišović – Dedinje“ za projekat „Nabavka ultrazvučnog  –  aspiracionog noža“ dodeljeno je 15,6 miliona dinara, dok je KBC „Zemun“ za „projekat nabavke medicinske opreme – endoskopski video stub za hromoendoskopiju sa dva kolonoskopa“ dobio 14,3 miliona dinara.

Deo novca od oportuniteta dodeljen je i Кliničko-bolničkom centru „Zvezdara“ za nabavku endoskopskog stuba sa videogastroskopom i videokolonoskopom (13,7 miliona dinara).

Za projekat „Donacija opreme za za gastroenterologiju za КBC Кosovska Mitrovica“, KBC Кosovska Mitrovica  je dobio oko 12,9 miliona dinara.

Novac je dalje raspoređen na institute, udruženja, predškolske ustavove domove zdravlja, osnovne i srednje škole u Srbiji.

Istorijski arhiv Beograda dobio je 3,58 miliona dinara za „Digitalizaciju i online dostupnost arhivske građe – prijava ratne štete pričinjene građanima i njihovoj imovinu u posleratnom Beogradu“.

Jugoslovenskom dramskom pozorištu je za implementaciju LED scenske rasvete u cilju unapređenja energetske efikasnosti dodljen iznos od oko 3,3 miliona dinara.

Vlada novac od odlaganja gonjenja ponovo ne daje za pomoć žrtvama

 

 

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.