Vesti iz zemlje

04.11.2019. 16:03

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Vlada Srbije konačno objavila svoj plan za oporezivanje preduzetnika

Vlada Srbije je uputila predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana u Skupštinu, zbog kog je deo domaćih preduzetnika i IT-ijevaca izrazio bojazan da će biznis sektor učiniti manje konkurentnim u odnosu na region.

Test samostalnosti, jedna od osporavanih najavljenih novina, je preciznije definisan objavljenim predlogom, a u odnosu na prehodno dostupnu verziju je pretrpeo određene izmene.

Od devet kriterijuma po kojima će država ocenjivati da li je preduzetnik koji radi kao podizvođač za drugu kompaniju samostalan ili ne, će se ubudući razrezivati visina poreza. 
Ranije je najavljeno da će u slučaju da test padnu, odnosno pozitivno odgovore na pet od devet pitanja, preduzetnici odnosno poslodavci plaćati pun iznos poreza, kao na standardni ugovor o radu. 

Kako bi smanjila pritisak na IT industriju, država je predvidela poreske olakšice za ljude koji od 2020. godine zasnuju radni odnos, koje će u naredne tri godine postepeno smanjivati. Država je ranije objasnila da će videti kako će postupiti nakon perioda od tri godine.

Navedena pitanja testu proveravaju:

  • da li poslodavac ili sa njim povezana lica određuje radno vreme, odmor ili odsustva preduzetniku;
  • da li posao obavlja u prostorijama koje obezbeđuje nalogodavac; 
  • da li mu osigurava stručno osposobljavanje ili usavršavanje;
  • da li je do sklapanje ugovora došlo nakon što je poslodavac raspisao oglas za poziciju ili angažovao specijalizovano preduzeće za pronalaženje zaposlenih;
  • da li od tog poslodavca ostvaruje 70% od ukupno ostvarenih prihoda u periodu od 12 meseci;
  • da li u ugovoru koji sklapaju ne postoji klauzula po kojoj preduzetnik ili preduzetnik paušalac snose uobičajene poslovne rizike za posao isporučen klijentu;
  • da li je preduzetniku ugovorom zabranjeno da pružaju usluge drugim nalogodavcima, i 
  • da li za istog nalogodavca ili za povezano lice s nalogodavcem radi neprekidno ili sa prekidima 130 ili više radnih dana u periodu od 12 meseci.
Kao što je i najavljeno, paušalci će biti razvrstani u grupe prema pretežnoj delatnosti, dok će se visina paušala izračunavati u odnosu na prosečnu zaradu na nivou države, grada ili opštine, i koeficijenta delatnosti. 

Između ostalog, preduzetnici koji nisu građani Srbije i koji u zemlji provedu do 90 dana tokom 12 meseci biće oslobođeni od plaćanja poreza na dohodak u slučaju da ih je angažovao poslodavac iz inostranstva.

Zakon takođe predviđa umanjenje poreske osnovice za 70% namenjenu novonastanjenim zaposlenima u Srbiji i koji u prethodnih 24 meseca pre zaključenja ugovor sa domaćim poslodavcem nije pretežno boravio u državi, u slučaju da zarađuju više od 217 hiljada dinara.

Isto poresko oslobođenje se planira i za sve one mlađe od 40 godina koji su prethodne godine boravili u inostranstvu radi školovanja ili stručnog usavršavanja, a koji će zarađivati više od 145 hiljada. Pravo na oba navedena oslobođenja će imati tokom sledećih pet godina od zaključenja ugovora.

Dodatne pogodnosti prilikom oporezivanja dohotka dobiće i zaposleni u preduzećima koji se bave inovativnom delatnošću, a koji su istovremeno i suvlasnici u toj firmi.

Pored toga, oslobađaju se od oporezivanja troškova boravka do iznosa od 100.000 dinara na mesečnom nivou licima koja učestvuju u programima Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija u oblasti obrazovanja, obuka, sporta, rada sa mladima, nauke, istraživanja i inovacija, isplaćene u skladu.

Kao što je nedavno najavio ministar finansija Siniša Mali, neoporezivi deo mesečne zarade će se uvećavti sa 15.300 na 16.300 dinara.

U obrazloženju mera se navodi da se za sprovođenje ovog zakona nije potrebno obezbediti dodatna sredstva u budžetu, kao i da se očekuje smanjenje prihoda od poreza na zarade od 2.4 milijardi na mesečnom nivou.

Zakon je prethodno trebao da stupi na snagu 1. januara 2020. godine, ali je Vlada Srbije juče objavila da će se sa primenom novog zakona sačekati do 1. marta iduće godine, doke će se poreske olakšice ipak primenjivati od samog početka godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.