Vesti iz zemlje

12.01.2021. 12:37

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Vlada usvojila program za raspodelu i korišćenje subvencija u turizmu

Vlada Srbije saopštila je da je usvojila Program raspodele i korišćenja subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte u razvoju turizma u 2021. godini.  U saopštenju se napominje da je cilj te odluke oporavak i da...

Foto: Nova ekonomija

Vlada Srbije saopštila je da je usvojila Program raspodele i korišćenja subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte u razvoju turizma tokom 2021. godine. Programom su predviđene subvencije za izgradnju infrastrukture na turističkim destinacijama u iznosu od 600 miliona i 500 hiljada dinara, dok će za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu biti izdvojeno 105 miliona dinara.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju destinacijske menadžment organizacije, privredna društva i druge organizacije i institucije čiji su osnivači Vlada, AP Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave, a koja nisu indirektni korisnici budžeta, ukazala je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ministarka je objasnila da za projekte promocije, treninga i edukacije u turizmu, pored navedenih, pravo ostvaruju i nevladine organizacije i neprofitne institucije za razvoj turizma.

Prema njenim rečima, sve to je posebno značajno jer idemo „u susret“ globalnoj konkurentskoj trci za tržište u postpandemijskom periodu jer su ulaganja u infrastrukturu, promociju i edukaciju ključni  i za ubrzanu reformu turističkog sektora.

VLADA SRBIJE USVOJILA OKVIR ZA POMOĆ TURIZMU, UGOSTITELJSTVU I PUTNIČKOM SAOBRAĆAJU

Matić je napomenula da je jedan od osnovnih ciljeva usvojenog programa promocija i unapređenje kvaliteta turističkih proizvoda, turističkih destinacija, kao i unapređenje turističko-ugostiteljske ponude.

Među ostalim ciljevima nalazi se uspostavljanje regionalne ravnoteže u turističkom prometu i sistema za praćenje ostvarenih rezultata u turizmu, kao i uspostavljanje sistema podsticaja za „green field“ investicije.

Cilj je i da se uspostavi sistem za razvoj i održivost autentičnih turističkih destinacija putem integracije turizma u lokalnim zajednicama.

Prema rečima Tatjane Matić, u fokusu su i razvoj infrastrukture, zaštita životne sredine i kulturno-istorijskog nasleđa u turističkim prostorima, odnosno lokalni i regionalni rast konkurentnosti i kvaliteta u turizmu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.