Vesti iz zemlje

21.06.2016. 11:48

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Vujović: MMF kaže da imamo malo rezultata u borbi protiv sive ekonomije

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je nakon jutrošnjeg sastanka sa MMF-om jedna od glavnih tema bila siva ekonomija, a ključni korak za njeno smanjenje je i uvođenje evropskih standarda u korporativno finansijsko izveštavanje, koje bi moglo da se primenjuje već od kraja ove godine.

„MMF je jutros rekao da mi godinama imamo plan borbe sa sivom ekonomijom, a jako malo rezultata i da će ovo biti jedna aktivnost koja će biti ključni korak u rešavanju tog problema. Naš potencijal je ogroman“, rekao je Vujović na zajedničkoj konferenciji Ministarstva finansija i Svetske banke.

Za ovaj projekat uvođenja međunarodnih standarda u korporativno izveštavanje, švajcarska vlada je donirala 3,4 miliona evra, a sporazum o donaciji su potpisali i Vujović i predstavnici Svetske banke.

„Cilj je da se podigne kultura izveštavanja“, rekao je Vujović navodeći primer da sada preduzetnici često vode duple knjige, ne plaćaju porez, nabavljaju ilegalno materijal koji im je potreban za posao, a uvođenjem ovog standarda, takva praksa bi bila prekinuta.

Vujović je kazao da očekuje da će fakulteti podržati ovu inicijativu i sve što treba kako bi  softveri neophodni za njegovo sprovođenje bili dostupni po minimalnim cenama.

On očekuje da će prevodi standarda biti gotovi za nekoliko meseci, i da će do kraja godine biti moguće i primeniti ih.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je ocenio da, kada je reč o ovom projektu, konačno se stiglo do cilja i zahvalio Švajcarskoj na donaciji.

„Ovo je izuzetno važna oblast iako je često nevidljiva, a donosi promene i pokazuje da li je zemlja uspešna u privlačenju investicija ili nije“, naveo je Verheijen.

On je ukazao da ovo iako ne spada u „glamurozne reforme“ i nevidljivo je kada je sve u redu, u kriznim situacijama u izostanku ovih standarda mogu da se pojave veliki problemi, poput Liman bradersa.

„Cilj nam je da računovođe u Srbiji i svi akteri u procesu budu savetnici od poverenja za kompanije i da se unapredi sistem finansijskog izveštavanja“, rekao je Verheijen.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Poštovanje Ivana,
    Koji je način kupovine semena iz banke Vaše?
    Srdačan pozdrav, hvala unapred

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.