FOTO: Pixabay

Za letove od javnog interesa iz Kraljeva 35 miliona dinara

FOTO: Pixabay

Vlada Srbije izdvojiće 35 miliona dinara radi uspostavljanja „obaveze javnog prevoza" sa Aerodroma „Morava" kod Kraljeva, nakon što je proglasila obavljanje prevoza na dve linije sa ovog aerodroma za javni interes.

„Odobravaju se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sredstva u ukupnom iznosu od 35.000.000 dinara radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za uspostavljanje obaveze javnog prevoza sa Aerodroma ’Morava’ kod Kraljeva", navodi se u rešenju Vlade.

Vlada je ranije ovog meseca proglasila javnim interesom obavljanje letova na linijama Kraljevo-Beč-Kraljevo i Kraljevo-Solun-Kraljevo, što je otvorilo mogućnost subvencionisanja prevoznika koji dobije taj posao.

Naime, Zakon o vazdušnom saobraćaju propisuje da ako se u kratkom roku ne pojavi aviokompanija zainteresovana da obavlja redovan avio-prevoz na liniji od javnog značaja, Vlada će tražiti prevoznika koji će to raditi uz kompenzaciju.

Dok je prethodna verzija zakona predviđala da se ovaj postupak sprovede na javnom tenderu, izmene koje su donete 2018. godine predviđaju da se avio-prevoznik bira „u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke".

Zakon o javnim nabavkama predviđa više postupaka, među kojima je otvoreni postupak gde svi zainteresovani ponuđači mogu dati ponude, ali i pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda.

Pojedini stručnjaci izrazili su sumnju da će Er Srbija (Air Serbia) jedina moći da ispuni zahteve iz javnog poziva, i na taj način dobiti još subvencija od države.

Er Srbija je polovinom godine dobila ugovor za obavljanje prevoza na 12 linija sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki", koje će biti subvencionisane sa do pet miliona evra do 2021, pisale su Južne vesti u maju.

Što se tiče Kraljeva, letovi do Beča obavljaće se od 1. decembra 2019. do 31. decembra 2021. godine tri puta nedeljno, a do Soluna od 10. marta do 15. oktobra 2020. i u istom periodu 2021. godine, takođe tri puta nedeljno.

PROČITAJTE JOŠ:

Letovi iz Kraljeva do Soluna i Beča javni interes

 

Subvencije za letove do zemalja sa kojima je Vlada Srbije potpisala sporazum

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Milica

    Stvarno ja ovo ne razumem. Zašto subvencije za aerodrome i zašto je aerodrom “Morava” javni Interes?