Srbija

23.10.2023. 14:55

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Za podsticanje zapošljavanja još 5,5 miliona evra do 2026. godine

Foto: Nova ekonomija

Srbija

23.10.2023. 14:55

Za dva nova projekta u oblasti zapošljavanja do 2026. godine, izdvojeno je 5,5 miliona evra, od čega su direktna sredstva Evropske unije četiri miliona evra, saopštila je Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ).

Najveći deo novca, biće usmeren u program „Garancija za mlade“. Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Zorana Martinovića, grant je iz Programa „IPA 2020“ i odnosi se na  projekat „Garancija za mlade“ u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Dva projekta „Implementacija inovativnih mera aktivnog zapošljavanja i pristupa za povećanje integracije dugotrajno nezaposlenih, mladih, žena, osoba sa invaliditetom i teže zapošljivih grupa na tržištu rada“ i „Tehnička pomoć za sprovođenje, praćenje i procenu politike zapošljavanja na nacionalnom i lokalnom nivou i za jačanje kapaciteta za učešće u Evropskom socijalnom fondu“, planirana su za smanjenje nezaposlenosti do 2026. godine.

„Program se odnosi na uključivanje u tržište rada teže zapošljivih kategorija. Namera je da se do 2026. godine uključi oko 8,5 hiljada nezaposlenih, od čega 4,5 hiljade u programu Garancija za mlade. Direktnim finansijskim merama biće obuhvaćeno više od 1.700 nezaposlenih, od čega 1.200 mladih do 30 godina kroz program Garancija za mlade#, navodi se u saopštenju NSZ.

On je naveo da je u Srbiji prisutan trend smanjenja nezaposlenosti mladih, koji trenutno učestvuju sa 18,7 odsto u ukupnom broju nezaposlenih na evidenciji NSZ, u odnosu na period od pre desetak godina, kada ih je bilo blizu 25 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj nezaposlenih u Srbiji iznosio je 306.600 u drugom kvartalu ove godine, pokazuju podaci iz Ankete o radnoj snazi.

Kina prestaje da objavljuje podatke o nezaposlenosti mladih

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.