Za tri nedelje u SAD 10% radnika ostalo bez posla

Foto: Pixabay

Za samo tri nedelje u SAD je više od 10 odsto radnika prijavilo da je nezaposleno, piše Business Insider.

Za povlastice za nezaposlene se u periodu od 15. marta do 4. aprila prijavilo 16,8 miliona Amerikanaca, što znači da je bez posla ostalo više od 10 odsto radnika.

Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, veći deo SAD praktikuje stroga naređenja o držanju udaljenosti između ljudi, i preduzeća koja nisu od presudne važnosti prestala su sa radom.

Prema podacima Ministarstva za rad, u nedelji završno sa 4. aprilom, za osiguranje u slučaju nezaposlenosti prijavilo se 6,6 miliona radnika. "Brojevi su tako veliki. Zaključak o tome šta se počev od sredine marta dogodilo tržištu rada nalazi se ispred vas", rekao je za Business Insider Majkl Gapen, glavni ekonomista za SAD britanske investicione banke Barklejz (Barclays).

Prema podacima američkog analitičkog centra Institut za ekonomsku politiku (EPI), došlo je do povećanja od 2 500 odsto u odnosu na period pre pandemije koronavirusa.

"Poređenja radi, to je kao da se cela odrasla populacija država Mičigen, Minesota i Viskonskin tokom prošle tri nedelje prijavila za osiguranje u slučaju nezaposlenosti“, kažu ekonomistkinje EPI-ja Elis Guld i Hajdi Širholc.

One ocenjuju da će se situacija pogoršati, uz procene da bi ukupni gubitak zaposlenosti mogao da pređe broj od 20 miliona ljudi. "Opseg patnje je poražavajući. Ova recesija će pogoršati već postojeće nejednakosti među rasama i etničkim grupama", smatraju Guld i Širholc. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Vaske

    Ne bi me zacudilo da za sve sto se desava u svetu pa i u Americi,vi i vasa kuca ne okrivite rukovodstvo Srbije. Toliko mrzite Srbiju da je cak i to moguce...