Srbija

16.03.2022. 16:56

Nova ekonomija, Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

„Zabrana izvoza žitarica ugrožava egzistenciju poljoprivrednika“

Srbija će ipak izvoziti svoje žitarice, ali najpre u albaniju, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata kažu da zabrana izvoza nije dobra za poljoprivrednike, kojima su potrebne i veće subv...

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić/Dragan Kleut, Savez udruženja poljoprivrednika Banata

Srbija

16.03.2022. 16:56

Iako je prošle nedelje vladinom uredbom prvobitno zabranjen izvoz žitarica, Srbija će ih ipak izvoziti u okolne zemlje, prvo u Albaniju, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata kažu da zabrana izvoza nikako nije dobra za poljoprivrednike jer obara cenu njihovih finalnih proizvoda.

Poljoprivrednicima su, kako naglašavaju njihovi predstavnici, potrebne i veće subvencije i ukidanje akcize na gorivo, kako bi preživeli aktuelna poskupljenja, pore svega repropamerijala koji se koriste u proizvodnji.

Kako je za naš portal izjavio Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, uredba o zabrani izvoza žitarica je „katastrofalna odluka Vlade Srbije i predsenika Srbije, koji ipak odlučuje o svemu“.

Poljoprivrednici kako naglašava to neće moći da izdrže zato što plaćaju skup repromaterijal, poput veštačkog đubriva i nafte od 179 dinara, a sve to utiče na cenu njihovih finalnih proizvoda.

Pored toga, kako dodaje, poljoprivrednici ne bi mogli da izdrže pad cene pšenice, kukuruza, suncokreta, ulja, koji je rezultat upravo zabrane njihovog izvoza iz Srbije.

Biće sve više EU subvencija za poljoprivredu koje nećemo moći da iskoristimo

„Mi imamo izuzetno male desetogodišnje cene, nesubvencionisanje poljoprivrede od strane države i mi nismo konkurentni. Bukvalno smo u robovlasničkom odnosu i praktično u dužničkom ropstvu, što se tiče banaka“, naglašava Kleut.

On smatra da takve mere dovode do uništavanja poljoprivrede, kao i da će ove godine proizvodnja biti smanjena za 40 odsto zbog nerazumevanja Vlade Srbije za poskupljenje đubriva i nafte na svetskim tržištima.

„Pitanje da li ćemo sledeće godine išta uspeti da posejemo i šta će ostati od toga. Moraćemo da prodajemo delove svog imanja da bi vratili dugove, jer nam neko uzima 50 odsto zarade“, kaže Kleut.

Poljoprivrednici smatraju da uredba o zabrani izvoza žitarica otvara mogućnosti za veliku korupciju, između ostalog jer je predvidela da Vlada Srbije ima ekskluzivno pravo davanja posebnih dozvola nekim izvoznicima.

Kleut smatra da bi subvencije poljoprivrednicima od 200 evra po hektaru omogućile da se nastavi i stabilizuje proizvodnja u narednim godinama.

„Mi to tražimo kao dugogodišnje rešenje i tražimo ukidanje akcize na gorivo. Podsetiću da je akciza 50 odsto cene naftnih derivata koje mi plaćamo na pumpi“, objašnjava Kleut.

Bez subvencionisanja poljoprivrednika, a sa spuštanjem cene njihovih proizvoda na 40 odsto, to će značiti i kraj njihove proizvodnje.

POLJOPRIVREDNICI TRAŽE HITNO SMANJENJE AKCIZE NA GORIVO

Prošlog četvrtka Vlada je zabranila izvoz pšenice, kukuruza, brašna i prekrupe i ulja kako bi zaštitila domaće tržište. Prema objašnjenju predsednika Srbije, to je učinjeno kako ne bi nestalo 800.000 tona iz robnih rezervi.

Protiv zabrane izvoza žitarica, pored poljoprivrednika, bune se i udruženja trgovaca žitom. Žito iz Srbije, najpre će krenuti u Albaniju, u količinama o kojima su nedavno počeli pregovori.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.