Vesti iz zemlje

20.10.2023. 19:00

Autor: Katarina Baletić

Zakoni ne važe za projekte vredne 10 milijardi evra

road Pixabay

Trenutno se u Srbiji sprovode projekti vredni čak 8,4 milijardi evra koji su proglašeni za projekte od „posebnog značaja za Srbiju“. Zbog statusa koji imaju, ovi projekti se sprovode po posebnim i skraćenim postuccima, čime se zaobilazi standardna regulativa, upozorava Fisklani savet.

Ukoliko se računicom obuhvati i projekat EXPO 2027 i Nacionalni stadion, ukupna vrednost projekata na koje se ne primenjuju postojeći zakoni i standardne procedure dostiže gotovo 10 milijardi evra.

Međutim, Fiskalni savet ukazuje da bi ova vrednost mogla da bude i veća jer i dalje nema zvaničkog podatka koliko će državu koštatiti potpun završetak projekta EXPO 2027 sa svim pripadajućim sadržajima.

Trenutno se po posebnim procedurama realizuje veliki broj investicija. To su deonice na autoputu E-763 (Preljina-Požega, Požaga-Boljare), Moravski koridor (deonica Pojate-Preljina), autoput Beograd-Sarajevo, Fruškogorski koridor (deonica Novi Sad-Ruma), put Ruma-Šabac-Loznica, autoput Niš-Merdare, put Valjevo-Iverak, pruga Beograd-Budimpešta, rekonstrukcija pruge Jajinci-Mala Krsna, rekosnturkcija pruge Niš-Dimitrovgrad i Niš-Brestovac.

Svi ovi projekti sprovode se po skraćenim postupcima zahvaljujući Zakonu o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od pobenog značaja. Ovaj Zakon je donesen 2020. godine, ali je, zbog kritika Evropske komisije, ukinut sredinom 2023. godine.

Međutim, svi projekti koji su ranije, po ovom zakonu proglašeni za „posebne“ se i dalje tako realizuju.

Odnosno, iako ukinut, odredbe ovog zakona o izuzeću iz krovne regulative nastaviće se da se primenjuju na projekte koji su započeti dok je on bio na snazi.

Uz to, broj projekata koji su izuzeti iz krovne regulative je nastavio da raste.

Na priimer, na novi mega-projekat, Međunarodna izložba EXPO 2027 sa Nacionalnim stadionom i pratećom infrastrukturom primenjivaće se novi lex specialis koji je kroje samo za taj projekat i koji Vlada predlaže Skupštini zajedno sa predlogom republičkog budžeta. Fisklani savet dodaje i da Vlada ovaj novi zakon obrazlaže sa istim argumentima sa kojima je obrazlagan sveže ukinut Zakon o posebnim postupcima iz 2020. godine.

Podsetimo, država planira da se zaduži 936 miliona evra kako bi, između ostalog finansirala izgradnju infrastrukture za EXPO 2027.

Država planira da se zaduži 936 miliona evra za izgradnju EXPO 2027

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.