Vesti iz zemlje

19.10.2023. 12:44

Autor: Katarina Baletić

Država planira da se zaduži 936 miliona evra za izgradnju EXPO 2027

Foto: Printskrin, Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalsnog stadiona - II faza

Vlada Srbije će emitovati osmogodišnje benčmark državne obveznice u iznosu od 110 milijardi dinara (oko 936 miliona evra). Ove obveznice biće ponuđene na aukcijama ove i naredne godine. Srbija će uz pomoć ovog zaduživanja finansirati, između ostalog, i izgradnju infrastrukture za EXPO 2027.

Vlada je na sednici održanoj 28. septembra donela Odluku o emisiji osmogodišnje benčmark državne obevznice, saopštila je Uprava za javni dug.

Benčmark obveznice su dugoročne državne hartije od vrednosti kojima je takav status dodeljen aktom o emisiji na predlog Ministarstva finansija.

Prva aukcija biće održana 24. oktobra 2023. godine, a na aukcijama u toku ove i 2024. godine moći će da učestvuju domaća i strana pravna i fizička lica, preko ovlašćenih učesnika.

Minimalna količina koju će jedno lice moći da kupi će biti pet komada, a najviše polovinu od ukupnog obima emisija.

Šta planira budžet

U predlogu budžeta za 2024. godinu navedeno je da se planira ulaganje u EXPO Beograd 2027 u naredne tri godine, po 22,6 milijardi dinara (192,3 miliona evra).

Rebalansom budžeta za ovu godinu koji je usvojen u septembru predviđeno 33 miliona evra za projekat EXPO 2027.

To znači da se iz budžeta vidi planirano ulaganje od ukupno oko 610 miliona evra u periodu 2023-2026. godine.

U predloženom budžetu predstavljen je projekat EXPO Beograd 2027, kao infrastrukturni projekat od značaja za Srbiju. Navodi se da je plan da u 2024. bude završeno 24 odsto projekta, 2025. godine još 37 odsto, a 2026. godine 33 odsto. To znači da bi, ukoliko planovi budu ispoštovani, do kraja 2026. godine trebalo da bude završeno 94 odsto celokupnog projekta.

Svi objekti i sadržaji za EXPO 2027 gradiće se po posebnim pravilima, što znači da će moći da se zaobiđu postojeći zakoni koji regulišu postupke javnih nabavki. To je predviđenom Predlogom zakona o „posebnim postupcima“ radi relizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Srbija je u junu ove godine izabrana za domaćina specijalizovane EXPO 2027. Izložba će biti organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Specijalizovana EXPO izložba, koja će se organizovati u Beogradu, nije isto što i EXPO Svetska izložba, koja je važnija, poznatija i koja je takođe pod pokroviteljstvom BIE.

EXPO i Nacionalni stadion u Surčinu

Vlada je početkom godine donela je uredbu o utvrđivanju druge faze Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona, jer se u blizini najavljenog stadiona u Surčinu planira i gradnja kompleksa „EXPO 2027“.

Sam kompleks „EXPO 2027“ bi trebalo da ima izložbeni prostor,(multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine), smeštajne kapacitete i prateće komercijalne sadržaj, vidi se iz plana.

Površina koja je obuhvaćena planom iznosi oko 167 hektara, dok je za sam kompleks „EXPO“ namenjeno 113 hektara.

Srbija je već potpisala ugovore o kreditima sa Poštanskom štedionicom i Unikredit bankom za izgradnju linijske infrastrukture do Nacionalnog stadiona sa pratećim sadržajima u Surčinu. Kod ovih banaka Srbija će moći da povuče do 190 miliona evra.

Stanovi koji će se graditi za EXPO moći će posle da se prodaju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.