Vesti iz zemlje

28.12.2018. 13:05

N1

Autor: Dragan Marković Palma

Zaposleni u RGZ traže smenu direktora te ustanove zbog kršenja ljudskih prava

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu koji štrajkuju pet dana tražili su od Vlade Srbije da ispita odgovornost i smeni direktora te ustanove Borka Draškovića zbog kršenja ljudskih prava, sindikalnih sloboda i zakona koji uređuju pravo na sindikalno organizovanje i štrajk. Pisma su uputili premijerki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću.
„Samostalni sindikat Srbije i UGS Nezavisnost će dopisom obavestiti sve Evropske instistucije i organizacije u kojima su sindikati članovi o drastičnom kršenju ljudskih prava i sindikalnih sloboda u Republičkom geodetskom zavodu“, navodi se u saopštenju sindikata.
Jedinstvena organizacija sindikata i sindikat Nezavisnost koji su organizatori štrajka, naveli su da su odluku o toj meri doneli legitmni organi dva reprezentativna sindikata, da je smenjen predsednik Štrajkačkog odbora zbog nepoštovanja odluka, a da su se dva člana povukla pod pritiskom poslodavca.
„Dva člana štrajkačkog odbora su u vreme štrajka premeštani na neadekvatna radna mesta, a suprugu jedne od članica odbora je uručen otkaz od strane direktora RGZ-a“, kaže se u saopštenju.
Dva sindikata ocenila su da je ponašanje Vlade neprihvatljivo, i zatražila od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene pregovore i da utiče na predstavnika Vlade Srbije da hitno počne razmatranje zahteva štrajkača.
„Štrajk se nastavlja i pored svih zastrašivanja i nezakonitih pritisaka. Na neistinite izveštaje i mape koje se prikazuju u javnosti najbolji odgovor je – pitajte zaposlene u katastrima“, najavili su sindikalci.
U pismu Vučiću, koje u celosti prenosimo na kraju ovog teksta, naveli su da su zahtevi koje su postavili sindikati RGZ-a sasvim opravdani i usmereni su ka poboljšanju funkcionisanja i efikasnosti rada RGZ-a.
„Neke odluke koje su donete od strane rukovodstva i Vlade RS međusobno nisu usklađene što direktno utiče i na materijalni položaj i status zaposlenih. Katastarski službenici su sada samo slovo na papiru a primanja zaposlenih su kombinacija zakona, Sporazuma sa Vladom , odluka Budžetske inspekcije i odluka Vlade o povećanju osnovice. Kombinacijom svih ovih elemenata konačan rezultat je smanjenje primanja koja su danas niža nego 2011 godine. Obim poslova je nekoliko puta uvećan a broj zaposlenih nedovoljan, od 2650 popunjeno je 2050 radnih mesta“, navodi se, između ostalog, u pismu.
Oni su u pismu Vučiću izneli sve zahteve i pozvali ga da preduzme mere u skladu sa svojim ovlašćenjima, kao i da pokrene nadležne institucije da počnu sa rešavanjem problema koje su naveli.
Zaposleni u više od 100 Službi zа kаtаstаr stupili su u štrajk u ponedeljak, 24. decembra, pre svega nezadovoljni mаnjkom kаdrovа i uvećanjem obima posla, kao i primanjima koja su u odnosu nа 2012. godinu nižа zа skoro 20 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.