Zarade lekara i prosvetara manje nego pre godinu dana

Pixabay

Zarade zaposlenih u zdravstvu i prosveti u Srbiji realno su pale u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok su u administraciji neznatno porasle, pokazuje najnovoja analiza ekonomskog biltena Kvartalni monitor.

U odnosu na prethodni kvartal (poslednji kvartal 2021) zarade su realno veće u zdravstvu za 4,3%, 1,5% su veće u obrazovanju i 5,2% u državnoj upravi, jer zarade u javnom sektoru nominalno i realno porastu na početku godine. Međutim, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, zarade su u zdravstvu i obrazovanju realno opale, dok su u državnoj administraciji neznatno porasle.

Koliku platu imaju lekari u Srbiji

Na nivou cele privrede, stagnacija i blagi pad zarada je primetan u tekućem kvartalu u odnosu na prethodni kvartal. 

Zarade su u Q1 ostvarile značajan međugodišnji nominalni rast, ali usled visoke inflacije, realni rast je iznosio 4,3% međugodišnje, ocenjuje Kvartalni monitor. Prosečna zarada je iznosila 72 hiljade dinara, pri čemu su zarade u privatnom sektoru 69,5 hiljada dinara, dok su u javnom sektoru iznosile 78 hiljada. 

Medijalna zarada je u prvom kvartalu ove godine za 25% niža u odnosu na prosečnu i iznosila je 54 hiljade RSD.  

Ako posmatramo zarade u opštem sektoru države, administracija prednjači sa prosečnom zaradom od 82 hiljade RSD, i nešto je veća u odnosu na prosek za zdravstvo i socijalni rad (80 hiljada), i značajno je veća u odnosu na prosek za obrazovanje i kulturu (70 hiljada).

Koliko su stvarno porasle plate za vreme SNS?


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.