Vesti iz zemlje

27.06.2023. 10:20

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Zaštita kanjona Đetinje pod znakom pitanja

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Plaža na reci Đetinji u Užicu

Udruženje građana Libergraf tražila je od Grada Užica da na dnevni red gradske skupštine uvrsti Predlog odluke o proglašenju PIO „Klisura Đetinje“,  koji je utvrđen zakonski propisanim postupkom i koji je odobrio Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Zahtev je upućen gradonačelnici Jelene Raković Radivojević i predsedniku Skupštine Branislavu Mitroviću, a reč je o dnevnom redu 27. zasedanja Skupštine grada Užica, koje će se održati 29. jun 2023. godine, navodi se u saopštenju Libergrafa.

„Ukoliko se ovaj zahtev ne ispuni, Građanska čitaonica ‘Libergraf’ će preduzeti sve zakonom propisanje radnje da se ovakva Odluka poništi i da se postupak ponovi, a pozvaćemo i građane da iskoriste svoje zakonsko pravo i prisustvuju sednici Skupštine grada na kojoj će se raspravljati o predlogu odluke“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje Grad, Gradska uprava za urbanizam, Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, na dnevni red te sednice stavili su tekst Predloga odluke o proglašenju predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“ čije su odredbe menjane suprotno odredbama Člana 35 stav 11, Zakona o zaštiti prirode, koji glasi:

„Režim zaštitne zone zaštićenog područja zabranjuje i ograničava radove i aktivnosti za koje se (u postupku utvrđenim zakonom i drugim propisima) utvrdi da mogu imati značajan nepovoljan uticaj na biološku raznovrsnost, vrednosti geonasleđa i predela tog zaštićenog područja.“ 

ŠTA JE SPORNO?

Kada se izjašnjenje Zavoda za zaštitu prirode Srbije uporedi sa tekstom Predloga odluke, lako se može utvrditi da je usvojeni tekst Predloga odluke o proglašenju PIO „Klisura Đetinje“ samovoljno menjan mimo zakonske procedure i uprkos utvrđenom nepovoljnom uticaju dozvoljenih radova i aktivnosti po zaštićeno područje, dodaje se u saopštenju.

Zavod za zaštitu prirode Srbije usvoijo je sve primedbe i sugestije Libergrafa koje su dostavljene tokom Javnog uvida. Za primedbu (koja se odnosi na član 5, stav 3, tačku 1) usvojen je tekst koji glasi:

„Radovi i aktivnosti ograničavaju se na izgradnju objekata turističkog smeštaja manjeg kapaciteta u tradicionalnom stilu, infrastrukturne mreže i infrastrukturnih objekata u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih vrednosti, odnosno unapređenje seoskog, rekreativnog i izletničkog turizma“.

U tekstu Predloga odluke član 5, stav 3, tačku 1 glasi:

„Radovi i aktivnosti ograničavaju se na izgradnju objekata turističkog smeštaja manjeg kapaciteta u tradicionalnom stilu, infrastrukturne mreže i infrastrukturnih objekata u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih vrednosti, odnosno unapređenje seoskog, rekreativnog i izletničkog turizma, kao i vodnih objekata za unapređenje vodnog režima i zaštitu voda“.

Užičani zahtevaju da se razjasne nedoumice oko radova na brani Vrutci

Za primedbu koja se odnosi na član 6, stav 3, tačku 3. Zavod za zaštitu prirode usvoijo je tekst koji glasi: „Kaptiranje izvora isključivo za potrebe vodosnabdevanja već postojećih domaćinstava“.

U tekstu Predloga odluke član 6, stav 3, tačku 3 glasi: „Kaptiranje izvora isključivo za potrebe vodosnabdevanja već postojećih domaćinstava i u druge svrhe od javnog interesa“.

„Da stvar bude još gora, odredbe koje su se našle u tekstu Predloga odluke koja je na dnevnom redu Skupštine grada, nisu se nalazile ni u jednom dosadašnjem predlogu, pa ni u onom koji se nalazio na Javnom uvidu“, piše u saopštenju Libergafa.

Kqko se dodaje, u svakom slučaju, radi se o do sada ne zabeleženom kršenju Zakona od strane Grada Užica koje dovodi u pitanje postojanje pravne države i poštovanje Ustavnog poretka Republike Srbije.

Nova ekonomija je vie puta pisala o problemima u vezi sa izgradnjom i radom mini-hidroelektrana na lokacijama u slivu reke Đetinje kod Užica na kojoj je početkom osamdesetih godina prošlog veka izgrađeno veštačko jezero Vrutci koje služi za vodosnabdevanje.

Građani traže kažnjavanje zagađivača reke Đetinje u Užicu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.