Srbija

16.01.2024. 15:51

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Zašto studenti ne mogu da dobiju „Moju prvu platu“?

kalendar, rokovi Izvor: Pexels

kalendar, rokovi, rok

Srbija

16.01.2024. 15:51

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bi trebalo da učešće u programu „Moja prva plata“ omogući i studentima, koji su po definiciji završili srednju školu, ocenilo je Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Udruženje je poslalo predlog Ministarstvu s obzirom na to da je cilj programa unapređenje zaposlenosti.

„Nejasno je zašto Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ) odbija studente jer se iz tog programa ne vidi takvo ograničenje… Široko rasprostranjena praksa u Srbiji da studenti često ne rade dok studiraju dovodi upravo do toga da se prvi radni odnosi stiču čak i sa 29 godina (što se vidi i iz ovog projekta koji je namenjen osobama do 30 godina) umesto sa 16-18 godina, što je praksa u naprednijim ekonomijama“, navodi se u saopštenju.

Za poboljšanje stanja potrebni su jednostavni i povoljni mehanizme zapošljavanja mladih (od 16 do 24 godine), kako bi im se omogućila fleksibilnost – i rad uz učenje.

Prijavljivanje kandidata za program „Moja prva plata“ počelo je u novembru 2023. i trajalo je do decembra. Poslodavci koji su zainteresovani, kako je pisala Nova ekonomija, za učešće u programu potrebno je da objave konkretne radne pozicije (sa opisom poslova na srpskom jeziku).

Pravo na prijavu za program imaju nezaposleni sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva stečenog na poslovima u okviru nivoa obrazovanja na kojima će se osposobljavati.

Izuzetno, u Program se mogu uključiti i oni koji imaju radno iskustvo kraće od šest meseci, stečeno na poslovima u okviru nivoa obrazovanja na kojima će se osposobljavati.

U toku trajanja programa, kandidatima koji su izabrani za poslove, biće isplaćena naknada u ukupnom mesečnom iznosu od 28.000 dinara za one koji imaju srednje i 34.000 dinara za one koji imaju visoko obrazovanje.

Moja prva plata ne sme da bude džeparac

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.