Srbija

18.03.2022. 10:47

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

„Zeleni koridori“ i razmena podataka smanjuju čekanje na carini

Foto:CEFTA/Sastanak na graničnom prelazu Tabanovce

Srbija

18.03.2022. 10:47

Zeleni koridori bi uskoro mogli da se uspostave na graničnim prelazima između članica CEFTA sporazuma i zemalja Evropske unije, saopštile su organizacija Sekretarijata CEFTA i Transportna zajednica. Dugo čekanje na graničnim prelazima može da se skrati uvođenjem takozvanih zelenih koridora i SEED sistema za razmenu podataka.

Zeleni koridor kao i Sistemska elektronska razmena podataka (SEED), kako se podseća, već funkcioniše na zajedničkom graničnom prelazu Tabanovce imaju Srbija i Severna Makedonije.

Upravno na Tabanovcima nedavno je održan i sastanak sa predstavnicima carinskih uprava Srbije, Grčke i Severne Makedonije.

Kamioni sve duže na granicama, neophodna digitalizacija carina

„Uspostavljanje funkcionalnog zelenog koridora na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo je skratilo vreme čekanja i ubrzalo izvoz, uvoz i tranzit robe. Ako se primeni na granicama sa zemljama članicama EU, ovaj koncept će biti jednako uspešan“, izjavio je Matej Zakonjsek, direktor Sekretarijata Transportne zajednice.

Kako se dodaje, Severna Makedonija i Srbija su prve na Zapadnom Balkanu uspostavile zajedničke granične kontrole, a na Zapadnom Balkanu već funkcioniše .

„SEED“ sistem obezbeđuje razmenu podataka između carinskih službi o kretanju robe pre dolaska na NEKU granicu.

Konstantinos Murtidis, generalni direktor Uprave carina Grčke kaže da probno uvođenje SEED sistema na graničnom prelazu Evzoni-Bogorodica predstavlja važan i unapređen oblik saradnje između carina Grčke i Severne Makedonije.

SEED se primenjuje od 2010. godine i predstavlja unapređeno upravljanje graničnim prelazima na Zapadnom Balkanu i imao je ključnu ulogu u sprovođenju Inicijative zelenih koridora.

MUP PREDSTAVIO MOBILNE ČITAČE ZA PROVERU PASOŠA NA GRANIČNIM PRELAZIMA

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić kaže da je SEED+ jedan od glavnih prioriteta CEFTA-e koji će pored razmene podataka između uprava carina takođe obuhvatiti sve agencije angažovane na carinjenju robe, kao i da će se vremenom proširiti na trgovinu uslugama. 

„Zeleni koridori su se pokazali kao veoma dobar alat za unapređenje kretanja robe između Srbije i Severne Makedonije. SEED je poslužio kao odlično sredstvo za deljenje informacija. Naša želja je da ove koridore proširimo na Grčku“, dodala je Slavica Kutirov, direktorka Uprave carina Severne Makedonije

Prema rečima v.d. zamenika direktora Uprave carina Srbije Duška Marinkovića, koncept zelenih koridora primenom SEED sistema između CEFTA Strana doprinosi ubrzanju procedura i podsticanju kretanja robe.

Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) je međunarodni trgovinski sporazum između zemalja koje se uglavnom nalaze u jugoistočnoj Evropi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.