Vesti iz zemlje

22.09.2020. 12:46

Publikacija

Autor: Nova Ekonomija

Žene 45+ nisu stare, svi na gubitku jer ne rade

Godinama preovlađuju uverenja i stavovi da žene pripadaju kontigentu starije radne snage od 45 i više godina, kao i da su jedna od najugroženijih grupa na tržištu rada u Srbiji, navodi u svojoj studiji o položaju žena Udruženje &...

Foto: Pixabay

Među 55 hiljada žena starijih od 45 godina koje i dalje traže zaposlenje najviše je onih koje su bez posla ostale zbog stečaja preduzeća, koje su radile privremene i sezonske poslove ili imale sopstveni biznis, piše u najnovijem istraživanju Udruženja „Žene na prekretnici“. 

Žene koje su učestvovale u istraživanju kažu da najčešće traže posao preko Nacionalne službe za zapošljavanje, prijatelja, rođaka, sindikata, praćenjem oglasa u novinama, na internetu.

Od žena koje nisu radno aktivne četiri petine njih ranije je bilo zaposleno.

Najčešći razlozi za neaktivnost ovih žena su to što su već ostvarile pravo na penziju, zatim bolest ili nesposobnost za rad, obeshrabrenost zbog neuspešnih pokušaja da se zaposle, kao i drugi lični ili porodični razlozi.

Dodaje se da je u znatno manjoj meri to briga o deci ili o odraslim nesposobnim licima.

Podaci do kojih se došlo istraživanjem, ukazuju da gotovo 60 odsto radno neaktivnih žena u toj starosnoj kategoriji još nije ostvarilo pravo na.

ŠTA GOVORE BROJKE

Od svih žena koje su učestvovale u istraživanju, 77 odsto je navelo da je nezaposleno, 16 odsto radi bez ugovora, ostalo su penzionerke i privremeno zaposlene žene.

Čak 60 odsto je reklo da posao aktivno traže više puta nedeljno, što govori o velikim teškoćama prilikom traženja posla.

Prema vrsti prihoida u njohovim domaćinstvima 45 odsto kaže da ima jedan redovan prihod, 36 odsto dva, a po 9 odsto ili ne prima nikakav novac ili ima tri i više prihoda.

U istraživanju su učestvovale žene iz Niša, Čačka, Kragujevca, Aleksandrovca i okolnih mesta.

Navodi se i da su žene starije od 45 godina manje spremne da zbog posla napuste stalno mesto stanovanja.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi iz 2018. Godine, od milion žena starosne dobi od 45 do 64 skoro polovina ne radi zato što su nezaposlene ili neaktivne.

U okviru istraživanja ukazuje se i na rodnu diskriminaciju žena starijih od 45 godina, u pogledu visine zarade i naglašava se da je to u Srbiji posebno izraženo u privatnom sektoru psolovanja.

ŽENE IMAJU SAMO DESETAK ZLATNIH GODINA KARIJERE

VELIKA ULOGA OBRAZOVANJA

U jednoj ranije objavljenoj studiji Udruženja „Žene na prekretnici“ naglašava se da je obrazovanje žena veoma važno za njihovo pozicioniranje na tržištu rada za sve kategorije stanovništva. 

One žene koje imaju visoko obrazovanje imaju znatno veće šanse da budu zaposlene u odnosu na žene srednjeg, a posebno nižeg obrazovanja.

Podaci pokazuju i da je većina žena sa nižom stručnom spremom u pomenutoj životnoj dobi radno neaktivna.

Jedan od problema je i što su žene iznad 45 godina diskiminisane u pogledu zarade, za iste poslove dobilaju manju platu nego muškarci.

Sa druge strane problem žena na selu je što su radno aktivnije u nisko profitnim poljoprivrednim zanimanjima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.