Ko ti radi nokte - biznis koji se bori za priznanje (VIDEO)

Foto: Nova ekonomija

Nail artisti ili nail tehničari, nisu kozmetičari koji rade manikir, objašnjava za Novu ekonomiju Katarina Jovanović iz organizacije takmičenja Pro Nail. Njen posao podrazumeva detaljnije sređivanje noktiju, ali i neretko i umetičko iscrtavanje po noktima ili njihovim plastičnim replikama.

Pro nail je takmičenje u sređivanju noktiju, a Jovanović kaže da bi u ovoj sferi moglo parirati svetskim sportskim kupovima.

Ipak, u Srbiji posao nail artista ili nail tehničara nije prepoznat kao posebno zanimanje.

“Jednostavno, ovde se priznaju samo zvanične škole.”

Da biste počeli da se bavite ovim poslom trebalo bi da završite kurs. Jovanović se bavi i ovakvom vrstom edukacije, ali nijedan od položenih kurseva ne može da se upiše u radnu knjižicu. U regionu je situacija drugačija.

"U Hrvatskoj su naravno, s obzirom da su u Evropskoj uniji morali da regulišu i daj deo. Oni su to uspeli da prepoznaju, da brednovi koji su vodeći kod njih u zemlji, da prosto njihov edukator, predavač je dovoljno, samim tim što radi za tako jednu kuću, obrazovan da može da drži edukacije," objašnjava ona. 

Dodaje da je ovo vrsta prekvalifikacije, odnosno kursa, te da nije u pitanju škola. Međutim, takvi sertifikati su u drugim zemljama priznati od strane države, pa zato ovako stečenu prekvalfikaciju možete da upišete i u radnu knjižicu. 

Učiteljica sa patikama u kesi za likovno (VIDEO)

Takođe, tamo gde je profesija zvanično priznata, ne možete ni da nabavite materijal za posao ukoliko nemate potvrdu da ste profesionalac.

“Ovde u bilo koju prodavnicu možete da uđete i da kupite, ne samo kada su nokti u pitanju, nego i farbu za kosu i bilo šta drugo od šminke i da napravite verovatno i neki ozbiljan medicinski problem nekome.”

Samim tim, sutra bi svako mogao da sedne u salon da radi, bez da mu je tražen sertifikat o završenom kursu.

“Mogu da se dese vrlo ozbiljne alergije na materijal koji nije proveren, koji je ko zna odakle došao. Jer mi opet kao država nemamo mogućnost da baš tako istražimo materijale, kakav je sastav u njima.”

Zbog toga se dešava da na noktima završi i boja za radijatore, a više o tome pogledajte u video prilogu.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Mile

    Ja mislim da polaznicima kursa treba odmah priznati medicinski fakultet a predavačima i specijalizaciju. Sama činjenica da su završili kurs čiji naziv na srpskom glupo zvuči pa ga i ne prevode garantuje da su u pitanju ozbiljni profesionalci!

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.