Cake news

24.12.2024. 13:41

Autor: Nenad Milosavljević

Kako su sitni kolači postali još sitniji kolači

Nova ekonomija

Cake news

24.12.2024. 13:41

Sezona slava je tu, a bilo da je u pitanju posna ili mrsna slava, slavski kolači su nezaobilazna stavka na trpezi. Poznati još i kao sitni kolači, kod njih je uvek bitno da budu što raznovrsniji i da ih ima što više, količinski. Mada realno malo i preterujemo u tome, ali šta ćemo kad volimo.

Iako nam je inflacija pojela dosta toga, pa i deo slavske trpeze, mešavine slavskih kolača su nešto što je, za divno čudo, koliko-toliko odolelo poskupljenjima. Dobro, postoje i dalje i one preskupe varijante, ko želi da se pokaže (ko bi rekao da i sitni kolači moći da budu pokazatelj društvenog statusa?), ali postoje i one koje je moguće priuštiti za jednu prosečnu slavu, a da ne morate da podignete keš-kredit kako biste ih platili.

Cene slavskih kolača se ovih dana kreću od oko 700 dinara za pola koligrama pa naviše, a to “naviše” može da, ako ste spremni da to platite, probije ne samo plafon, već i ozonski omotač. No, ako se držimo nekih okvira u kojima se krećemo svi mi, obični smrtnici, sa običnim primanima, po ceni od 700-1.000 dinara može se priuštiti set kolača kojih se nećete postideti na proslavi, a možda ćete čak i na ono uobičajeno “Ala ste umesili ovo, svaka vam čast!”, prećutati istinu i skromno odgovoriti sa “Hvala, hvala, izvol’te”.

U situaciji kada se oni koji vode ovu zemlju svako malo hvale stabilnim kursom dinara, a istovremeno prećutkuju da je taj veštački jak dinar za pet godina izgubio gotovo 30 odsto svoje vrednosti, svaki dinar koji uštedimo znači (ili možda ne, možda se samo zavaravamo), pa je danas verovatno isplativije sitne kolače za proslave kupiti gotove nego ih spremati u domaćoj radinosti.

A ako se zapitate “Pa gde mi to ode gozba i zašto račun za istu nabavku danas plaćam 50 odsto više nego pre pet godina?!”, deo odgovora leži ovde.

Dinar vredi 29 odsto manje nego pre pet godina: Stručnjaci skeptični prema Vučićevoj najavi plate od 1.150 evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.