Cake news

31.12.2024. 10:22

Autor: Nenad Milosavljević

Princes krofne, oličenje dobrog projekta

Cake news

31.12.2024. 10:22

Reći da su princes krofne princeze među kolačima bilo bi suviše lako, ali da imaju neku posebnu prefinjenost i stil, to je definitivno. Malo ko im se neće obradovati kad ih vidi, a svakoj trpezi daće “premijum” šmek iako je u pitanju kolač koji je u našoj kuhinji jedan od standarda.

Iako su prve princes krofne nastale još u 16. veku u Francuskoj, već dugo su za njima najluđi Šveđani, koji imaju čak i nacionalni praznik posvećen ovom kolaču i koji se obeležava svake treće nedelje septembra. Takođe, za različite prilike se jedu različite princes krofne i gotovo je jeretički da određenu boju jedete kad joj vreme nije. Tačno se zna, crvene za Božić, žute za Uskrs, bele na svadbi i tako dalje.

Mi nažalost nismo ovoliko razradili priču sa princes krofnama, pa dominiraju uglavnom one sa žutim kremom od vanile, ali to je, sa druge strane, nekako i “sigurica” sa kojom nema greške. Jedini problem sa njima jeste što su, ma koliko izgledale jednostavno, prilično komplikovane za pripremu i ako negde zabrljaš, to baš teško može da se maskira.

Opcija da se nadaš da će loše pripremljene princes krofne “proći” kod gostiju je gotovo isključena, jer one ili uspeju ili ne uspeju, sredine nema, tako da je bolje da štetu “popraviš” tako što ćeš jednostavno obezbediti neki potpuno novi desert. Ako si dobar domaćin/domaćica, a jesi.

Zapravo, to je situacija u kojoj samo treba da se ponašaš potpuno suprotno od onoga kako se država često ponaša sa raznim projektima i poduhvatima u čiju se realizaciju upušta. Kada nešto pokušavaju da zgotove, naročito ako to rade na brzinu, nadležni često zabrljaju, ali to onda malo zabašure i misle da mi, građani, to nećemo da primetimo. I možda i ne bismo, ali kada zabrljaš nešto oko katastra, elektronskih faktura ili metroa, pa se nešto onako epski raspadne pred našim očima, naravno da ćemo primetiti i kloniti se takvih “poslastica” u širokom luku.

A stvar je jednostavna. Doba kuvar ne bi stvari radio polovično već bi dosledno pratio dobar recept onih koji su već bili uspešni u tome i bio bi pošten prema svojim gostima. To je cela filozofija. Zvuči tako jednostavno, ali je u stvari jako teško i komplikovano. Pa baš kao i princes-krofne.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.