Srbija

02.12.2021. 12:48

N1, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Rio Tinto dobio lokacijske uslove za postrojenje u kom će izdvajati litijum

Ministarstvo građevine izdalo je kompaniji Rio Sava Exploration, kćerci firmi Rio Tinta, lokacijske uslove za faznu izgradnju postrojenja za preradu rude jadarit u mestima Gornje Nedeljice i Slatina kod Loznice, preneo je N1. Kako se navodi u tom d...

Foto: Pixabay

Srbija

02.12.2021. 12:48

Ministarstvo građevine izdalo je kompaniji Rio Sava Exploration, podružnici Rio Tinta u Srbiji, lokacijske uslove za faznu izgradnju postrojenja za preradu rude jadarit u mestima Gornje Nedeljice i Slatina kod Loznice, preneo je N1. Kako se navodi u tom dokumentu, lokacijski uslovi su potrebni za izradu idejnog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje.

U dokumentu koji je dostupan na sledećem LINKU dodaje se da je sve to „u skladu sa Prostornim planom područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadar“.

Datum izdavanja dokumenta je 19. oktobar 2021. godine, a rok žalbe je bio tri dana i davno je istekao.

Podaci su kako javno dostupni na sajtu APR u Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura (CEOP) za izdavanje građevinskih dozvola. Navedeno je i na kojim katastarskim parcelama se planira procesno postrojenje.

Lokacijski uslovi sadrže sve urbanističke, tehničke i druge uslove i podatke potrebne za izradu idejnog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje, u skladu sa zakonom.

Lokacijski uslovi sadrže i podatke o objektima koje je potrebno ukloniti pre građenja.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

Kako se navodi u dokumentu koji je potpisao pomoćnik ministra Branislav Popović, prostorni razvoj projekta Jadar „podrazumeva prethodna istraživanja i promenu namene i režima korišćenja prostora, izgradnju objekata, saobraćajnica i infrastrukture, sprovođenje rudarskih aktivnosti, preradu rude, proizvodnju, deponovanje materijala, uspostavljanje mera zaštite i razvoj drugih aktivnosti na prostoru ukupne površine od oko 2.030,69 hektara“.

Foto: Screenshot

To područje predstavlja područje posebne namene u širem smislu, a ujedno predstavlja i preliminarni obuhvat detaljne regulacione razrade planskih rešenja, dodaje se u dokumentu.

Navodi se da je prostor potreban za realizaciju projekta Jadar podeljen na više zona i podzona.

  • Prva zona je prostor potreban za odvijanje rudarskih aktivnosti i prostor u kome će doći do uticaja tih aktivnosti na okolinu, površine 854,8 hektara i podeljen je na dve podzone.
  • Druga je zona proizvodno-industrijskih aktivnosti i ona obuhvata prostor i površine koje su potrebne za izgradnju i formiranje kompleksa u kome se vrši prerada rude i dalja proizvodnja, kao i prostor u kome će doći do uticaja tih aktivnosti na okolinu, ukupne površine od 646,54 hektara.

Druga zona je takođe podeljena na dve podzone. Njena prva podzona zauzima površinu od 79,8 hektara, gde treba da se izgradi kompleks za preradu rude i proizvodnju litijum-karbonata, natrijum-sulfata i borne-kiseline, železnička i putna infrastruktura.

ARGUMENTI „ZA“ I „PROTIV“ RUDNIKA LITIJUMA U DOLINI JADRA

„Prostornim planom se vrši trajna promena namene površina i zemljišta u ovoj podzoni u građevinsko zemljište posebne namene za proizvodno-industrijske i druge prateće objekte i aktivnosti. U ovoj podzoni se planira izgradnja industrijskog železničkog koloseka, internih saobraćajnica i drugih infrastrukturnih sistema i objekata“, navodi se u dokumentu.

U drugoj podzoni proizvodno-industrijskih aktivnosti planiraju se osnovne aktivnosti koje obuhvataju pripremu mineralnih sirovina litijum-karbonata, litijum-hidroksid-monohidrata i natrijum-sulfata, njeno drobljenje i presavijanje, transport minerala, otpada, tehnološke vode, skladišta i magacini, objekti za odbranu od površinskih voda, kao i objekti za prečišćavanje otpadnih voda.

O RUDNIKU LITIJUMA TREBA JAVNO PRIČATI NA OSNOVU ČINJENICA, A NE EMOCIJA

Kako se navodi u lokacijskim uslovima, Projekat Jadar ima za cilj eksploataciju i preradu jadarita u jednom od najvećih svetskih nalazišta litijuma. 

Postrojenje za preradu jadarita, kako se napominje, sastoji se iz sledećih teničko-tehnoloških celina: postrojenja za rastvaranje borne kiseline, njenu kristalizaciju, uklanjanje nečistoća, kristalizaciju litijum karbonata, natrijum sulfata, za skladištenje i pripremu reagenasa, procesnih cevnih mostova.

U blizini planiranog postrojenja Rio Tinto bi iskopavao rudu jadarit, koja sadrži litijum.

Tome se protivi deo građana, koji smatraju da će taj proces izazvati brojne ekološke probleme, što kompanija Rio Tinto negira.

Protesti protiv Rio Tinta proširili su se na celu Srbiju, posebno u mestima gde se takođe istražuje litijum, kod Požege, Gornjeg Milanovca, Valjeva, Jagodine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.