Srbija

18.04.2022. 16:59

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Evropa Nostra: Sprečiti propadanje kulturnih i prirodnih vrednosti

Foto: Pixabay

Srbija

18.04.2022. 16:59

Očuvanje prirodne i kulturne baštine ne ometa ekonomski razvoj i napredak društva, saopštila je organizacija Evropa Nostra Srbija. Kako se ocenjuje, našoj zemlji je potrebna nova vizija razvoja koja uvažava klimatske promene, naučne činjenice, inovacije i vezu sa kulturnom i prirodnom baštinom.

Kako se navodi u saopštenju povodom Svetskog dana kulturnog nasleđa, koji se obeležava 18. aprila, u oblasti kulturnog nasleđa u Srbiji učestali su procesi koji su potpuno zanemarili javni interes i podredili ga ličnim interesima.

Evropa Nostra Srbija posebno ukazuje u tom pogledu na projekte koji ugrožavaju kulturno-istorijsko nasleđe i ekološke, prirodne i druge vrednosti u Srbiji.

Stefan Nemanja nije kulturno dobro, ali ima obezbeđenje skuplje nego muzej

„Evropa Nostra Srbija je protiv svih procesa koji uvode lažne vrednosti, novih nacionalnih i verskih identiteta neutemeljenih na prošlosti i tradiciji, simulaciji prošlosti, površnoj interpretaciji nasleđa i tradicionalnih vrednosti“, piše u saopštenju.

Dodaje se da u prilog tome govore i brojni primeri promena urbane toponimije u starim gradskim jezgrima, obeležavanje prostora javnim spomenicima neadekvatnog volumena ili umetničkog kvaliteta.

Pored toga, kako se naglašava, tu je i promena prepoznatljivih urbanih silueta i neodgovorna komercijalizacija nasleđa, urbanih ili turističkih prostora.

Osramotili smo Kalemegdan

Kako bi se situacija popravila, neophodne su transparentne javne rasprave, ali i obustavljanje svih procedura urbanističkih projekata, građevinskih i dozvola za rušenje, koje se odnose na urbane delove gradova koji su bili pod prethodnom zaštitom.

To kako se naglašava treba da traje sve dok se ne proglasi njihova trajna zaštita, usvojena na valjan i demokratski način.

Evropa Nostra Srbija je, kako se podseća, reagovala povodom radova na izgradnji gondole između Kalemegdana i Ušća u Beogradu, kao i u vezi sa sprečavanjem licitacije Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ u selu Jabuka kod Prijepolja.

U saopštenju se podseća kako se Evropa Nostra pridružila inicijativi Evropske komisije, Novi evropski Bauhaus, čiji je cilj da poveže kreativni sektor, umetnike i građane u procese Evropskog zelenog dogovora.

Podseća se da Evropski zeleni dogovor nudi novu viziju razvoja inspirisanog životnom sredinom, estetikom i podsticanjem dijaloga među generacijama.

Srbija zajmi 20 miliona za obnovu institucija kulture

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.