Vesti iz sveta

24.11.2022. 11:43

Capital.ba

Autor: Nova ekonomija

U Republici Srpskoj poskupljuje struja za privredu

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Višegrad

Privrednici u Republici Srpskoj (RS) naredne godine će plaćati skuplju električnu energiju. Umesto ovogodišnjih 53 evra, cena će se kretati između 60 i 68 evra po megavatu (MW).

Kako prenosi portal Capital.ba, privrednici su jednoglasno prihvatili da se koriguje cena struje za njihove potrebe, ali nije postignuta saglasnost o visini cene.

„Privrednici pristaju na povećanje cene sa 53 na 60 evra po megavatu (MW), dok iz Elektroprivrede RS traže cenu od 68 evra po megavatu. To je za privrednike neprihvatljivo, jer bi predstavljalo povećanje od skoro 30 odsto, a kad je uporedi sa cenom od 38 evra po megavatu iz 2020. godine, to bi onda značilo skoro duplo skuplju struju“, kaže izvor tog portala.

On ističe da je problem što u ERS ne mogu da garantuju ni cenu koja je privrednicima prihvatljiva.

S druge strane, iz resornog ministarstva danas je saopšteno da su održave konsultacije sa predstavnicima RS, Privredne komore RS i Unije udruženja poslodavaca.

Javna preduzeća ugovaraju skuplju struju, pa od EPS-a čekaju anekse

Na tom sastanku je saopšteno da je došlo do povećanja troškova u poslovanju i proizvodnji struje koji bitno utiču na proizvodnu cenu kilovat-sata. Kako se dodaje, zbog toga postoji potreba da se povećaju cene struje za narednu godinu.

„Predstavnici privrednih asocijacija su pokazali razumevanje i izneli jednoglasan stav da je cijenu električne energije za privredu potrebno korigovati, naglasivši da ovo pitanje, pre donošenja konačne odluke, treba biti predmet daljih razgovora“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Republika Srpska i sa povećanjem cene struje i dalje imati najpovoljniju i najnižu cenu od svih država u našem okruženju.

„Vlada Republike Srpske će nastaviti pružati podršku merama koje stoje na raspolaganju“, navodi se u saopštenju.

Kako se naglašava, dogovoreno je da se nastave konsultacije u vezi sa cenom električne energije, kako bi se postigao dogovor.

Kako je ranije prenela Nova ekonomija, privrednici u Bosni i Hercegovini, čiji je RS jedan od entiteta, tražili su da im se ograniči cena struje.

CENA U SRBIJI

Struja za privrednike u Srbiji, već je skuplja od septembra jer je tada Elektro-privredi Srbije (EPS) preporučeno da sa kupcima na komercijalnom tržištu zaključi ugovore o kupovini po jedinstvenoj ceni od 95 evra po megavat satu (MWh) bez PDV-a.

Dotadašnja cena električne energije za pravna lica, odnosno privredu, bila je 75 evra po MWh, važila je od Nove godine i bila je za 30 odsto veća od prošlogodišnje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.