Milena Milićević, organizator konferencije INAT samit

Preko inata do IT zanata

INAT je nastao kao igra reči, a zapravo to jeste komparativna prednost koju Srbija ima. Na engleskom INAT akronim znači Innovation Attitude, tj. stav prema inovacijama. Cilj nam je da okupimo između 350 i 500 ambicioznih IT stručnjaka iz regiona i Evrope. Oni će se povezati, postati konkurentniji u IT industriji i nastaviti da sarađuju i po završetku događaja

IT konferencija pod nazivom INAT samit će biti održana u Beogradu od 20-23. aprila. Milena Milićević, pokretač inicijative i glavni organizator, sa svojim timom spojiće srpsko IT tržište sa svetskim tokovima.

Nakon master studija anglistike na Filološkom fakultetu u Beogradu, Milenu je put odveo na usavršavanje u Berlin i Kembridž. U nemačkom Bundestagu radila je kao praktikant i stipendista, a na Univerzitetu u Kembridžu završila je master studije menadžmenta. Uporedo sa akademskim obavezama, međunarodno organizaciono iskustvo stekla je na Univerzijadi 2009. godine, Svetskom odbojkaškom prvenstvu 2010. u Rimu i OI u Londonu 2012. Pisala je o IT inovacijama i marketingu za MUN Planet, Huffington Post, Piter Draker forum, ARVRtech. Od 2013. godine radila je kao predavač na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu. Pored srpskog, govori engleski, nemački, italijanski i ruski jezik, a do 24. godine na osnovu akademskih dostignuća postala je stipendista pet fondacija i institucija iz tri zemlje: Srbije, Nemačke i Velike Britanije.

Nova ekonomija: Većina filologa teži profesuri. Kako to da ste vi zainteresovali za informacione tehnologije?

Milena Milićević: Po završetku master studija u Srbiji i Velikoj Britaniji, radila sam kao profesor engleskog jezika u visokom obrazovanju poslednje četiri godine. Mnogi moji studenti su imali ogromnu želju da se bave informacionim tehnologijama i na časovima smo izučavali koje veštine i talente IT kompanije zahtevaju od potencijalnih kandidata da bi bili konkurentni na globalnom tržištu rada. Tako se običan čas engleskog pretvarao u obuku za posao, gde smo na interaktivan i zanimljiv način unapređivali veštine pregovaranja, strategijskog menadžmenta i marketinga.

Više godina sam bila aktivna na međunarodnim projektima za mlade i pisanju tekstova na internetu, pa je moj sledeći karijerni korak bio da svoju posvećenost i međunarodne kontakte stavim na raspolaganje svetu IT-a. Tako da sada pomažem kompaniji ARVRtech u proboju na međunarodno tržište i stvaranju sadržaja, što podrazumeva da na dnevnom nivou doprinosim najbrže rastućoj industriji na svetu i vidim kako virtuelna i proširena realnost postaju budućnost u svim ostalim privrednim granama.

Takođe, sopstveno iskustvo i veštine (trenutno) desetočlanog tima spojili smo u rad udruženja Innovation Attitude Centre, odnosno INAT Centre, sa ciljem da pomognemo IT zajednici kroz razmenu iskustava i kontakte.Nastavak teksta možete pročitati u 38. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara