Kiran Mazumdar Šo, osnivačica farmaceutske kompanije Biocon u Indiji

Uspeh uprkos preprekama

U zemlji koja ima oko 1,2 milijarde ljudi i samo četiri žene na listi sto najbogatijih ljudi, Kiran Mazumdar Šo jedina je žena u Indiji koja je uspela sama da stekne bogatstvo koje se meri milijardama dolara. Pionirka u oblasti biotehnologije u Indiji, kompaniju Biocon osnovala je kad je imala 25 godina. Danas se njeno bogatstvo, prema pisanju magazina Forbes, procenjuje na 2,2 milijarde dolara. Nalazi se i na 77. mestu najuticajnijih žena na svetu


Biotehnološka farmaceutska kompanija Biocon je u poslednjem tromesečju prošle godine ostvarila rast prihoda  na godišnjem nivou od 32 odsto, piše portal Financialexpress, a to je praćeno i značajnim skokom vrednosti akcija kompanije.
Najveći razlog za skok akcija bili su zapravo novi proizvodi sa kojima je Biocon izašao na tržište prošle godine. U julu su na japansko tržište izašli sa novim proizvodom, jednokratnom insulinskom olovkom koja je proizvedena u saradnji sa partnerom FujiFilm Pharma, a mesec dana kasnije u saradnji sa američkim partnerom, proizvođačem lekova Mylan izašli su na tržište sa novim lekom za obolele od kancera.

Kiran Mazumdar Šo, generalna direktorka i osnivačica kompanije, Biocon je osnovala 1978. godine u parterstvu sa kompanijom iz Irske. Kompanija je iz proizvođača industrijskih enzima prerasla u biotehnološku farmaceutsku kompaniju koja danas nudi proizvode i  sprovodi istraživanja u oblasti dijabetesa, onkologije i autoimunih bolesti.  Prema pisanju magazina Forbes, Biocon je danas najveći proizvođač insulina u Aziji i drži gotovo deset odsto svetskog tržišta. Mazumdar Šo je nedavno odlikovana Ordenom Legije časti za velike doprinose u bionauci.

"To je posao za muškarce"

Kiran Mazumdar rođena je 1953. godine u Bangaloru u Indiji. Pohađala je ženski fakultet na Univerzitetu u Bangaloru, odsek za biologiju i zoologiju. Nadala se da će upisati medicinu, ali nije uspela da dobije stipendiju. Kako piše portal Famous enterpreneurs, njen otac bio je glavni tehnolog proizvodnje piva u kompaniji United Breweries i predložio joj je da studira nauku o fermentaciji i procesu proizvodnje, kako bi postala stručnjak u oblasti proizvodnje piva. Iako to tradicionalno nije oblast u kojoj rade žene u Indiji, Mazumdar je ipak odlučila da upiše pivarstvo i tehnologiju proizvodnje piva u Australiji i 1974. godine bila je jedina žena na tim studijama i najbolja u svojoj klasi. Kada je, nakon nekoliko godina tokom kojih je stekla radno iskustvo radeći u dve pivare u Australiji, počela da se raspituje o mogućnosti da nastavi sa radom u rodnom Bangaloru ili Delhiju, rečeno joj je da u Indiji neće nikada dobiti posao glavnog tehnologa proizvodnje piva jer je "to posao za muškarce". Okrenula se potrazi za poslom u inostranstvu i ubrzo dobila ponudu za posao u pivari u Škotskoj.Nastavak teksta možete pročitati u 38. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara