Održivost

09.01.2023. 16:39

Autor: Olivera Bojić

Ceo Zrenjanin nosi Torbalone

Foto: Privatna arhiva

Održivost

09.01.2023. 16:39

Voda u Zrenjaninu zabranjena je za upotrebu od 2004. godine, Zrenjaninci su prinuđeni da koriste flaširanu vodu. Posle 18. godina bez pijaće vode, plastični petolitarski balon kupovne vode postao je deo našeg svakodnevnog „aksesoara“

Dizajnirali ste torbalon, torbu napravljenu od plastičnog balona za vodu, da biste ukazali na veliki problem sa pijaćom vodom u Zrenjaninu. Kako je počela ta akcija i da li ste je proširili?

Radmila Trebovac: Torbalon je nastao u novembru 2021. godine kao duhoviti osvrt na problem sa pijaćom vodom u Zrenjaninu i kao kreativni pokušaj delimičnog rešavanja problema plastičnog otpada. S obzirom na to da je voda u Zrenjaninu zabranjena za upotrebu od 2004. godine, Zrenjaninci su prinuđeni da koriste flaširanu vodu. Na ovaj način smo postali deo novog problema, a to je nagomilavanje plastičnog otpada.
U decembru 2021. Torbalon je osvojio drugu nagradu na konkursu „Angažovanje građana ka cirkularnoj ekonomiji“ u organizaciji Cirekona. Nagrada je bila novčana i tu novčanu podršku mogli smo da usmerimo na naše dalje aktivnosti, performativne i dizajnerske.

Nikola Trebovac: Osmislili smo ručni sat koji se izrađuje od čepa plastičnog balona za vodu. Na čepu je ispisan broj 157.680, što predstavlja ukupan broj sati koji su prošli od kada je zabrana za upotrebu vode stupila na snagu. Noseći ovaj sat poručujemo da u Zrenjaninu više nije važno da li je sedam sati ujutru ili četiri po podne, već ukupno vreme koje smo proveli bez vode. Ispod broja sati ispisane su reči ,,and counting‘‘, jer to vreme i dalje traje.

Torbalon smo ove jeseni predstavili na festivalu ,,Wienwoche‘‘ u Beču. Zapravo, on je bio njihov zvanični brend. Taj festival spaja aktivističke i umetničke prakse, a ovogodišnja tema bila je ekologija radničke klase. Urednici festivala su odlučili da ove godine svojoj publici ne poklanjaju promo cegere, već da to budu torbaloni. Nakon festivala imali smo i predstavljanje na Vienna Design Week-u.
Naš cilj je da kreativnom praksom svakodnevno ukazujemo na ključni problem zajednice u kojoj živimo i da podstaknemo i svoje sugrađane na aktivizam.
Nažalost, u našem gradu se još uvek nije ukazala mogućnost da šire predstavimo svoj rad.

Da li ste pokušali da predstavite torbalon u Zrenjaninu?

R. Trebovac: Pozivi za saradnju su ili ostavljani bez odgovora ili nam je otvoreno saopštavano da izlaganje našeg proizvoda i aktivnosti mogu imati posledice po dalji rad ustanova kojima smo se obratili za saradnju.

Zašto ste baš napravili torbu od plastičnog balona?

N. Trebovac: Posle 18. godina bez pijaće vode u Zrenjaninu, podrazumeva se da je plastični petolitarski balon kupovne vode deo našeg svakodnevnog „aksesoara“. Balon nose svi, bez obzira na godine, životni i modni stil. Mi smo ga samo malo ,,doterali‘‘. Ideja je bila i da napravimo jedan „antifashion“ komad. U gradu u kome nije rešeno pitanje pijaće vode, otvoren je veliki šoping centar. Taj šoping centar postao je mesto ne samo trgovine, već i okupljanja građana zarad druženja, ručavanja i provoda, što je dovelo do delimične devastacije centra grada. A za to nisu odgovorni samo oni koji su doneli odluku o izgradnji šoping centra, već i mi građani koji svoje vrlo ograničeno slobodno vreme provodimo u šopingu, a ne stvaralački i aktivistički.

Živite u Zrenjaninu, poslednjih deset godina se najavljivalo rešavanje problema sa vodom i ulaganje u fabriku za prečišćavanje vode, da li je nešto poboljšano poslednjih godina ili nije?

R. Trebovac: Problem sa pijaćom vodom je nepromenjen u našim životima već 18 godina. Menjale su se političke opcije i odgovorni za upravljanje gradom i rešavanje ovog pitanja, ali problem je ostao isti. Fabrika za prečišćavanje vode je izgrađena, ali nije u funkciji. Promenjen je zakon na nivou Srbije da bi ovaj model poslovanja uopšte bio legalan, ugovor sa prvobitnim investitorom je prekinut, a novi investitor još uvek nije počeo sa radovima.
Zrenjaninci uglavnom kupuju vodu u plastičnim petolitarskim balonima. Kupovnu vodu bi trebalo da koristimo i za piće i za kuvanje, jer je u zrenjaninskoj vodi povišena koncentracija arsena. Ali zdravstvena preporuka nema težinu praznog novčanika.

N. Trebovac: Domaćinstva sa nižim prihodima kupovnu vodu koriste za piće, a kuvaju u vodi iz česme iz svojih domaćinstava. Socijalno najugroženije kategorije stanovništva koriste isključivo vodu iz česme. Postoji samo jedna eko-česma u čitavom gradu, koja po kapacitetu ne može da zadovolji potrebe građana. Račune za vodu smo u obavezi da plaćamo svakog meseca.

Zajedno sa suprugom aktivni ste zajedno pod nazivom „Cirkuzanti“, jednom ste izjavili da ste dali taj naziv jer je ovaj život cirkus. Koje ste još akcije pokrenuli?

R. Trebovac: Za sada se bavimo samo pitanjem vode. Snimamo kratke duhovite skečeve na temu zrenjaninske vode i pravimo torbalone. Torbalon se može dobiti u zamenu za balon kupovne vode. Voda prikupljena na ovaj način namenjena je našim sugrađanima koji nisu u mogućnosti da kupuju vodu.
U saradnji sa našim drugom, dizajnerom Filipom Nemetom, izradili smo medalju od čepa petolitarskog balona za vodu. To je Medalja za pretrpljeni H2ORROR, namenjena svim našim sugrađanima koji su izdržali sve ove godine bez vode. A to je bila teška disciplina za sve nas. Ali Zrenjanin je svakako poznat kao grad sa dugom sportskom tradicijom i asovima koje je iznedrio. Medalje ćemo do kraja godine podeliti na performansu koji trenutno osmišljavamo.
Sve svoje aktivnosti objavljujemo na Instagram stranici pod nazivom Cirkuzzzanti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.