E-biznis

15.11.2023. 14:20

New Look Entertainement

Autor: Nova ekonomija

Dobra klimatizacija – Stabilni i efikasni data centri

E-biznis

15.11.2023. 14:20

U modernom vremenu, podaci i njihovo čuvanje i skladištenje postali su kamen temeljac društva, privrede i tehnološkog napretka. Nikada ranije nismo bili toliko zavisni od informacija koje se čuvaju u digitalnom obliku. Data centri imaju ključnu ulogu u skladištenju i obradi enormnih količina podataka, koji su postali npodateizostavni deo svakog poslovanja od online trgovine do naučnih istraživanja.

Zbog intenzivnog rada servera, data centri emituju veliku količinu toplote koja može dovesti do pregrevanja i gubitka podataka. Tu na scenu stupa važnost adekvatne klimatizacije.

Zašto je neophodno imati dobru klimatizaciju?

Dobra klimatizacija u data centrima nije luksuz, već neophodna potreba.  Kao što čoveku, visoke i niske temperature mogu da ugroze zdravlje, tako i promena temperature i  vlažnosti u prostoriji može da ošteti IT opremu. Serveri su osetljivi na temperaturne promene i ako se izlože ekstremnim ili neadekvatnim uslovima mogu doživeti kvarove ili trajna oštećenja.

Dobro planiranje energetsko – rashladnog sistema omogućava bezbednost serverima od pregrevanja, a ujedno nalazi rešenje za uštedu električne energije. Tako se smanjuje negativan uticaj na okolinu. Glavni zadatak je sprečavanje promene varijacija u stepenu vlažnosti vazduha i održavanje optimalne temperature, čime se sprečava mogućnost kvara IT opreme. Optimalna vlažnost vazduha treba da bude kao  u kućnim uslovima, 40-55 %. Potrebno je voditi računa o količini toplote koju oslobađa celokupna oprema u prostoriji. Kapacitet hlađenja treba da odgovara proizvodnji toplotne energije.

Takođe, potrebno je voditi računa i o vazdušnim džepovima, koji imaju veću količinu toplote. Nema dileme oko toga da u slučaju kada se izgrađuju data centri i server sobe, klimatizacija ima ključnu ulogu u uspešnosti rada ovih centara i zavisi od dobrog  projektnog  rešenja. ENEL PS je inženjerska  kuća koja ima  dugogodišnje iskustvo u nalaženju najefikasnijh i ekonomičnih rešenja pri izradi sistema klimatizacije. Svaki novi projekat je izazov i pristupa mu se uz maksimalnu posvećenost.

Klimatizacija prema gustini opreme

Klimatizacija u prostoru koji sadrži opremu zavisi u velikoj meri od gustine i toplotnog opterećenja te opreme. Evo kako može

< 3kw  /rack – Sistem   hlađenja duplog poda

Ovo rešenje je dobro provereno i pokazalo se efikasno. Primenom rešenja hlađenja duplog poda, vodi se računa da rekovski kabineti i klima ormari budu smešteni, tako da mogu da ostvare svoj maksimum. Kao rezultat takvog delovanja:

-vazduh se neometano kreće iz toplog područja u povrat klima ormara

– onemogućeno je mešanje toplog i hladnog vazduha

-sprečava se „ bypass“ , strujanje vazduha   

  >  3kw  /rack –  Sistem zatvaranja tople ili hladne zone ( HACS/CACS)

Primenom ovog sistema, povećava se kapacitet klima ormara, tako što se omogućava veća temperatura povratnog vazduha.

 <  5kw/rack -In Row sistem

– Ovaj sistem ne koristi dupli pod i rešetke, rashladne jedinice su postavljene u nizu direktno pored rekova, topla i hladna zona su razdvojene, a vazduh se kreće između ove dve zone

> 15 kw/rack-In Rack

-In Rack  hlađenje omogućava cirkulisanje hladnog vazduha unutar prostorije i preporučuju se kada su u prostoriji smešteni “ blade serveri” .

Redundantnost Sistema hlađenja

Konfiguracija N+1 , N –broj jedinica koji ostvaruju kapacitet hlađenja, gde svaka jedinica ima svoju rezervu i tako  obezbeđuje sigurnost rada Data centara.

RASHLADNI MEDIJUM

Koristie se sistemi sa hladnom vodom i direktnom ekspanzijom.

Sistem sa hladnom vodom

Obzirom da živimo u vremenu u kom je primarni cilj zaštita životne sredine na koju direktno utiče povećanje energetske efikasnosti, trend je povećanje temperatura rashladnog medujma , a samim tim i temperatura u prostoru Data centra. Kao medijum se koristi rastvor vode i glikola, u odnosu 70:30 u korist vode. Optimalna temperatura za ostvarivanje najboljeg kapaciteta  unutrašnjih jedinica od nekadašnjih polaznih (7-10°C) i povratnih (12-15°C), danas idu i do 20°C polazne pa sve do (30-32°C) povratne temperature medijuma.

Hlađenje se ostvaruje rashladnim agregatima – čilerima. Korišćenjem ovog sistema moguće je smanjiti operativne troškove zbog mogućnosti opcije hlađenja bez kompresora “free cooling“ – besplatno hlađenje (smanjenje potrošnje energije korišćenjem hladnog spoljašnjeg vazduha u zimskom periodu). Procena je da se povećanjem gore navedenih temperatura radnog medijuma, dobijaju uštede u potrošnji energije i do 30%.

Sistem sa direktnom ekspanzijom

Ovaj sistem je jeftiniji od sistema sa hladnom vodom i bazira se na korišćenju kompresora u unutrašnjim jedinicama, i spoljašnjim  kondenzatorima. Uglavnom se koriste za Data centre manje i srednje veličine. Kao medijum se koriste rashladni gasovi – freoni. Nedostatak ovog sistema je nemogućnost opcije „ free coolinga“.

Data centri su budućnost svakog vida poslovanja, a dobra klimatizacija osigurava da ta budućnost bude efikasna i pouzdana. Ono što svaku uspešnu kompaniju odlikuje je praćenje inovacija i ulaganje u kvalitet. ENEL PS  je sinonim  za najbolja i najefikasnija projektna rešenja u izgradnji data centara i celokupnu prateću opremu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.