Lifestyle

05.07.2023. 09:15

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Orlovima krstašima i dalje je potrebna zaštita

Krstaš je i na državnom grbu Srbije

Foto: Pixabay

Lifestyle

05.07.2023. 09:15

Rast populacije orlova krstaša u Srbiji je evidentan, ali rad na njihovoj zaštiti još ne može da bude završen. Pored neadekvatne pošumljenosti, pretnju po njihovu bezbednost predstavlja izgradnja vetroparkova i solarnih elektrana na područjima koja moraju da budu zaštićena.

Novu pretnju po staništa krstaša u Vojvodini predstavlja velika pomama za izgradnjom vetroparkova i solarnih elektrana na prostorima koji bi morali da budu zaštićeni, podseća Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

Kako se dodaje, negativan primer već postoji u susednoj Bugarskoj gde je nepromišljena gradnja takvih objekata uništila hiljadugodišnje pašnjake i postojeći biodiverzitet na njima.

„Upravo zato su važni podaci o tome gde se krstaši kreću, koja područja moraju ostati netaknuta, a to je onda višestruk benefit za čitav živi svet. Zbog toga je plan da do kraja godine sumiramo i nadležnim institucijama i javnosti predstavimo koja područja i na koji način treba zaštititi“, kaže Milan Ružić izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Drugačiji odnos prema prirodnim vrednostima, njihova zaštita i oporavak su ne samo neophodni, već su i mogući. Krstaši su dokaz. Ono što nam je posebno drago, jeste svest i podrška najšire javnosti koju smo dobili u kampanji ‘Za naše krstaše’ tokom koje je više od 440 građana svojim donacijama pomoglo da sakupimo više od milion dinara kojima smo jedino i mogli da sprovedemo sve ovogodišnje aktivnosti praćenja, zaštite i obeležavanja krstaša“, napominje Ružić.

Prema njegovom mišljenju, bićemo mirni tek kad populacija krstaša bude brojala, kao nekada, tridesetak  parova i kada ih budemo vratili na njihova stara staništa, u Deliblatsku peščaru i na Frušku goru.

Kako se dodaje, nerazumevanjem Ministarstva za zaštitu životne sredine o značaju ove vrste, DZPPS je dobilo dozvolu za postavljanje svega jednog telemetrijskog odašiljača, umesto tri, koliko je bilo planirano i najavljeno da će postaviti za praćenje populacije ove jedinke.

„Ovakvom odlukom, ornitolozi, ali i najšira javnost koja prepoznaje i podržava napore za očuvanje ove vrste, ostaju uskraćeni za najvažnije informacije o lokacijama gde se ove ptice kreću, hrane i odmaraju, a ukoliko iz određenog razloga budu u opasnosti neće postojati mogućnost da im se adekvatno pomogne“, dodaje se u saopštenju.

Oporavak je kako se naglašava, izuzetno važan, pre svega sa stanovišta očuvanja biodiverziteta, odnosno biološke raznolikosti živog sveta.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da je ovogodišnja sezona gnežđenja orlova krstaša najuspešnija od 2016. godine

Projekat zaštite orla krstaša sprovodi 11 partnera iz pet zemalja koje se nalaze u Panonskoj niziji (Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka i Srbija). Vrednost projekta je 3,6 miliona evra, a u najvećem delu finansiran je (2,7 miliona evra) od strane Evropske komisije. Partner Društva u Srbiji je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Evropska unija je inače svetski lider u zaštiti životne sredine, a sa više od 400 miliona evra bespovratne pomoći, EU je i najveći donator u ovoj oblasti u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.