Lifestyle

27.02.2023. 13:06

McDonald’s

Autor: Nova ekonomija

Reci obrvama

Vizual: McDonald's

Lifestyle

27.02.2023. 13:06

Kako sve možemo komunicirati, a da ne izgovorimo ni jednu reč iliti šta govore naše telo, lice, gestovi, odevanje, oči, distanca… Pročitajte zanimljivu analizu neverbalne komunikacije u nastavku teksta.

Govor tela – Govor tela uključuje poze, pokrete i držanje tela pomoću kojih drugoj osobi možete da date do znanja kako ste raspoloženi ili šta želite. Na primer, ako prevrnete očima to može da znači da vam je sagovornik dosadan, no takođe može da pokaže i da želite da znate ima li nekoga iza vas, ali vas baš mrzi da okrenete glavu. Interesantno je i da se podizanje ruke u većini zemalja shvata kao znak pozdrava, osim ako u ruci držite bejzbol-palicu. Tada to znači da sagovornika smatrate lopticom, što će u mnogim kulturama biti shvaćeno kao uvreda.

Zvuk – Jačina govora, intonacija i način na koji govorite, kao način neverbalne komunikacije, često mogu imati potpuno suprotno značenje od reči koje izgovarate. Tako recimo tiho pričanje u nekim slučajevima može značiti da treba još da poradite na donjim lagama (kopirajt baj Aleksandra Radović), ali takođe može da znači i da uopšte niste smireni iako ste upravo izgovorili rečenicu „Ja sam savršeno smiren/a“.

Mimika lica – Mnogo je delova lica koje možete upotrebiti za neverbalnu komunikaciju, a jedan od njih su i obrve. Iako potpuno nepotreban deo lica, obrve mogu itekako biti korisne prilikom iskazivanja želja i namera. Na primer, namrštene obrve mogu govoriti da je osoba nezadovoljna nekom situacijom, dok podignute obrve mogu signalizirati da osoba pita drugu osobu da li možda želi u MekDonalds na BigMac.

Gestovi – Različitim pokretima ruku i prstiju lako možete pokazati stav o odredjenoj temi. Neartikulisanim mlataranjem ruke možete privući pažnju željene osobe i ukazati joj da baš onaj smarač od kojeg bežite celo veče ide ka vašem stolu. Prsti su sjajna alatka za diskretna radovanja u kafani, sve što je potrebno jeste da podignete ruku iz lakta i u ritmu pesme pucketate prstima. Sve ovo ne važi ako ste Italijan/ka, jer prsti u tom slučaju nisu dodatna već osnovna alatka u svakoj komunikaciji. Pedantan manikir je tom slučaju obavezan.

Odevanje – Šminka i garderoba na mnogo načina mogu pokazati drugima u kakvom ste emocionalnom stanju. Odeća živih boja i sjajna šminka pokazuju da ste puni samopouzdanja. Sa druge strane odeća i šminka tamnih tonova mogu biti signal da ste ili zatvoreni, nepristupačni i ne previše raspoloženi za komunikaciju ili da ste gotičar/ka, dakle da ste zatvoreni, nepristupačni i ne previše raspoloženi za komunikaciju.

Kontakt očima – Kontakt očima može da otkrije emocije poput sumnje, laži ili nesigurnosti, mada najčešće predstavlja jedinu preostalu komunikaciju kada su vam usta puna tripl čizburgera i pomfrita. Primer: poluotvorene oči – baš je ukusno, razrogačene oči – ‘ladno sam zaboravio kečap, pomeranje očiju više puta ulevo – pazi ovog, naručio samo jedan mali čiz.

Distanca – Razmak između dve osobe može govoriti o njihovom odnosu i emocijama koje gaje jedna prema drugoj. Dok bliski razmak može ukazivati ili na prisnost ili na činjenicu da ste u gradskom prevozu nagurani kao sardine pa nemate gde, veliki razmak može ukazivati na to da vam je u društvu neke osobe neugodno i da želite da budete na distanci, ali i na to da ste Dragana Mirković i da živite u dvorcu od 12.000 kvadrata, pa vam se može.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.