Priče i analize

08.03.2018. 14:54

LuxLife

Autor: Nova Ekonomija

Deset najskupljih vina na svetu

U koju svrhu-svima nam je poznato. Kod kuće uz porodicu ili prijatelje, u različitim prilikama, za male ili velike proslave ili u verskim ceremonijama, vino je oduvek bilo na našim stolovima.

Ponekad i bez jasne svrhe. Izgleda da je sve započelo negde u istočnoj Evropi, a postoje dokazi o proizvodnji vina još pre više od 8000 godina, kada je ispijanje vina bilo važna navika u celokupnom Rimskom carstvu.

A pošto se dobre navike održavaju i tokom uspona i pri padu civilizacija, mi eto i dan-danas proizvodimo vino. U prilično velikim količinama. Kvalitet vina je najvažnija stvar, a na njega utiče mnogo faktora kao što su zemljište, vrsta grožđa, klima i skladištenje.

Proces izrade vina je složen i neki proizvođači ga usavršavaju do granica koje osciliraju između nauke i umetnosti. Najpoznatiji regioni na svetu za izradu vina su u Francuskoj, Italiji i Španiji, ali to ne znači da dobra vina nećete pronaći u Argentini, Australiji ili Kini.

I pošto su dobra vina sinonim za skupa vina, saznajte kojih je to 10 najskupljih vina na svetu.

10.2000 Royal DeMaria Chardonnay Icewine

Royal DeMaria je kanadska vinarija koja je osnovana 1998. Njihova prva serija napravljena je bez ikakvog istraživanja u oblasti vina. Iako su mnogi smatrali da je to pogrešno, upravo ih je to postavilo na svetsku kartu i izdvojilo ih izuzetnim ukusom, što je rezultiralo osvajanjem pet međunarodnih nagrada u ovom procesu.

Ledeno vino se proizvodi zamrzavanjem grožđa pre procesa fermentacije, čime se daje finiji ukus. Njihov 2000 Chardonnay Icewine je favorit kraljice Elizabete i kolekcionarska serija vintage vina dostiže cene i do 30.000 dolara po boci, što ga čini najskupljim ledenim vinom na svetu.

9. 1775 Massandra

Ovo vino dolazi iz vinarije Massandra na Krimu, sa dugom tradicijom. Massandra iz 1775. godine je njihova najstarija flaša koja je ikada pronađena. 2001. godine u aukcijskoj kući u Londonu Sotheby’s, ova flaša vina je prodata po ceni od $43,500. 

8. 1945 Chateau Mouton-Rothschild

Originalni Chateau Mouton kupio je Natanijel Rotšild još 1853. godine i postao je jedan od najcenjenijih vinograda današnjice. Veoma cenjen od samog početka među luksuznim potrošačima vina zbog svoje glavne regije u blizini Bordoa, Chateau Mouton se smatra još boljim pošto je u vlasništvu jedne od najbogatijih porodica na svetu.

Boca njihovog vina berbe 1945. bila je rezervisana za vlasnika Chateau Moutona, ali je konačno prodata na aukciji za impresivan iznos od 47.000 dolara.

7. 1787 Chateau d’Yquem

Crveno vino je jedno od omiljenijih i ono koje zarađuje najviše od prodaje, ali ponekad postoje izuzeci. 1787 Chateau d’Yquen jedan od tih izuzetaka.

Kompanija Antique Wine prodala je anonimnom američkom kolekcionaru 2006. godine za neverovatnih 100.000 dolara, flašu 1787 Chateau d’Yquen i morala da dostavi bocu vina privatnim avionom, pod nadzorom predstavnika kako bi se obezbedila sigurnost retko dragocenog pića.

6. 1945 Romanee Conti

Neka od najskupljih i najtraženijih vina u svetu dolaze iz vinograda Romanee Conti u podregionu Burgundi u Francuskoj. Oni su se oko 1936. godine i specijalizovali za proizvodnju Pinot Noir.

Jedna boca originalne kolekcije iz 1945. godine prodata je na aukciji Christie’s američkom kolekcionaru po ceni od 123.900 dolara. Cena ima smisla ako kada shvatite da je postojalo samo 600 ovakvih boca vina.

5. 1787 Chateau Lafite

Poznatije kao „Kraljevo vino“ još u 18. veku zbog prefinjene izrade tehnike vina, Chateau Lafite zadržao je svoj prestiž tokom vremena. Sada su u vlasništvu porodice Rotšild, a nekada su bili omiljeni proizvođač vina Tomasa Džefersona.

Godine 1985. Malkom Forbs je kupio jednu izuzetno retku flašu iz 1787. godine, deo Džefersonove lične kolekcije, sa inicijalima ugraviranim na flašu. Vino naravno više nije bilo za piće, ali Malkom je platio 160.000 dolara kako bi uvećao postojeću kolekciju vina.

4. 1869 Chateau Lafite

Vinograd Chateau Lafite došao je u  javni posed nakon Francuske revolucije i kasnije je prodat nekolicini holandskih trgovaca i pripao porodici Vanlerberghe. 1868. godine, Baron Džejms Majer Rotšild je kupio vinariju i ime je promenjeno u Chateau Lafite Rothschild.

Vintage kolekcija vina iz 1869. došla je odmah nakon te poslednje kupovine, a procenjeno je da su se boce iz te godine prodavale po ceni od 8000 dolara. Jedan azijski kupac platio je 233.972 dolara za jednu flašu na aukciji u Sotheby kući u Hong Kongu, na potpuno iznenađenje svih.

3. 1907 Heidsieck

Pronađena 1998. godine na dnu Finskog zaliva na švedskom brodu Jonkoping, 1907 Heidsieck, flaša vina trebalo je da stigne do Carskog suda nekadašnjeg ruskog cara Nikolaja II. To se nikada nije dogodilo pošto je brod koji je prevozio vino torpediran 1916.

Na sreću, mnoge od 2000 boca različitih pića preživele su katastrofu i prodate na aukcijama širom sveta. Svaka od boca prodata je za 275.000 dolara, tako da je 1907 Heidsieck postao jedno od najskupljih vina ikada prodatih.

2.1811 Chateau d’Yquem

Smešten u Francusku, Chateau d’Yquem je najcenjenija vinarija u regionu, koja proizvodi izuzetno visoko kvalitetno vino zbog činjenice da je mesto podložno kako stručnjaci objašnjavaju „noble rot’, sivoj gljivi koja je idealna za uzgajanje belog grožđa.

Boca iz kolekcije 1811. prodata je u hotelu Ritz u Londonu 2011. privatnom kolekcionaru, za 117.000 dolara, čineći da je najskupljom flašom belog vina ikada.

1. 1947 Chateau Cheval Blanc

1947 Chateau Cheval Blanc smatra se po ukusu najboljim vinom ikada napravljenim. Svojeveremeno je jedna boca ovog vina prodata na aukciji Christie u Ženevi po ceni od $304,374 što je čini najskupljom prodaotm flašom vina na svetu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.