Vesti iz izdanja

29.12.2023. 01:22

NALED

Autor: Nova ekonomija

U 2024. KUPOVAĆEMO ZELENIJE I KVALITETNIJE

VIOLETA JOVANOVIĆ, izvršna direktorka NALED-a

Foto: Naled

NALED je putem projekta „javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“, u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), podržao da se propiše obaveza naručiocima da sprovode zelene nabavke i dao predlog prvih predmeta za koje je obavezna primena ekoloških kriterijuma

Nova godina je pokucala na vrata i donela radosnu vest da će od budžetskih sredstava početi više da se kupuju proizvodi koji su održivi, kvalitetniji i manje štetni po okolinu. Zelene javne nabavke od 1. januara postaju obaveza, tako da za određene kategorije neće više moći da se koristi cena kao jedini kriterijum pri dodeli ugovora.

Na odabir ponude moraće da utiče i skup ekoloških aspekata kao što su životni vek proizvoda, troškovi održavanja, vode, struje i reciklaže i drago nam je što sa ovom lepom vešću možemo da zakoračimo u 2024. Do sada je Zakon ostavljao mogućnost naručiocima da koriste kriterijume kvaliteta, ali nije ih na to obavezivao. Prema zvaničnom izveštaju, iako se trend upotrebe ekoloških standarda blago popravio, samo 0,44 odsto od ukupnog broja sprovedenih nabavki u 2022. bilo je zeleno.

Takođe, najniža cena bila je jedini kriterijum za dodelu ugovora u 96 odsto slučajeva, zbog čega se javila potreba za dodatnim merama. NALED je putem projekta „Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“, u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), podržao da se propiše obaveza naručiocima da sprovode zelene nabavke, kao i da se podzakonskim aktom propišu kategorije predmeta za koje je obavezna primena ekoloških kriterijuma, uz preporuku da se postepeno povećava broj oblasti u kojima će primena ekoloških standarda biti obavezna.

SVE ZAINTERESOVANE PONUĐAČE I NARUČIOCE POZIVAMO DA SVOJA ZNANJA O SISTEMU JAVNIH NABAVKI USAVRŠAVAJU PUTEM E-LEARNING PLATFORME LPPP.RS

S tim u vezi, Institut za ekonomiju i pravo je za naš projekat sproveo analizu koja je pokazala da bi se, od posmatrana 23 predmeta nabavki, u 13 slučajeva mogla propisati obavezna primena zelenih kriterijuma, a da se pritom ne ograniči konkurencija na tržištu. Predlog je bio da se zelene javne nabavke primenjuju, za početak, kod predmeta kao što su fotokopir papir, sanitarna galanterija, štampači i skeneri, računari i laptopi, sanitarna oprema, papirna galanterija, klimauređaji, bela tehnika, sredstva za čišćenje, usluge čišćenja, pneumatici, nameštaj, boje i lakovi.

Ova promena je u skladu sa najboljim praksama Evropske unije, ali i sa očekivanjima građana Srbije. Istraživanje koje smo sproveli prošle godine, pokazalo je da 69 odsto građana smatra da u javnim nabavkama prednost treba dati kvalitetu u odnosu na cenu, a kao prioritet za ulaganje vide sektore zdravstva, obrazovanja, životne sredine i infrastrukture. Takođe, nismo zanemarili ni dalji razvoj socijalnih javnih nabavki i tim povodom održali smo obuke za ponuđače i izradili modele konkursne dokumentacije za tri predmeta nabavke sa socijalnim kriterijumima – nabavke zaštitne opreme, smrznuto voće i povrće i održavanje zelenih površina.

Nastavićemo sa obukama i pružanjem mentorske podrške i naredne godine, a sve zainteresovane ponuđače i naručioce pozivamo da svoja znanja o sistemu javnih nabavki usavršavaju putem e-learning platforme lppp.rs koju je NALED razvio, uz podršku Side.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.