Vesti iz sveta

08.10.2023. 10:37

CNBC

Autor: Čedomir Savković

Argentina na putu da postane vodeći latino-američki proizvođač litijuma

Foto: Wikipedia/ Francesco Mocellin

Nalazište litijuma Salar de Atacama u Čileu

Prema najnovijim procenama, Argentina je na pravom putu da do 2030. godine parira a potencijalno čak i nadmaši susedni Čile koji je trenutno vodeći proizvođač litijuma u ​​Latinskoj Americi. Analitičari  kompanije Eurasia Group očekuju da će proizvodnja litijuma u ​​Argentini porasti pet puta sledeće i približno deset puta do 2027. godine.

Kako je preneo portal CNBC, investitori i operateri iz celog sveta bore se da se uključe u rastuće poduhvate Argentine u proizvodnji litijuma.

Litijum, koji se ponekad naziva i „belo zlato“ zbog svoje bele boje i visoke tržišne vrednosti, smatra se kritičnom komponentom takozvane energetske tranzicije, jer se koristi za proizvodnju auto-baterija, kao i drugih vrsta baterija za skladištenje električne energije.

Pored toga, on se koristi i u baterijama za mobilne telefone, kao i u punjivim baterijama za laptopove.

Analitičari konsultantske kompanije Eurasia Group kažu da proizvodnja litijuma u ​​Argentini zavisi od predstojećih predsedničkih izbora, odnosno načina na koji njihov ishod uticati na makroekonomske izglede te zemlje.

Kako naglašavaju, ulozi Argentine su veliki, pre svega zbog njene mogućnosti da razvije snažan lanac snabdevanja i litijumom i litijumskim baterijama.

„Ako se argentinski litijumski ‘bum’ uguši, to će ometati snabdevanje sredstvima potrebnim za revoluciju električnih vozila (EV), posebno kasnije ove decenije kada se očekuje da se dodatno zaoštri odnos ponude i tražnje litijumom“, kažu analitičari zaposleni u toj kopmaniji.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

Latinska Amerika trenutno proizvodi oko 35 odsto litijuma u svetu, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, a u toj proizvodnji prednjače Čile (26 odsto) i Argentina (6 odsto). Procenjuje se da region drži više od polovine globalnih rezervi litijuma, uglavnom lociranih u Argentini (21 odsto) i Čileu (11 odsto).

Argentina trenutno ima dva projekta za ekstrakciju litijuma, jedan u severnoj provinciji Katamarka i drugi u susednoj Salti. Predviđa se da će obe operacije udvostručiti proizvodnju 2024. godine, a trenutno se priprema još 10 projekata za rudarenje i proizvodnju litijuma.

ČILE INSISTIRA NA JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU

Čile je drugi najveći svetski proizvođač i prerađivač litijuma, posle Australije.

Levičarski predsednik Čilea, Gabrijel Boric objavio je u aprilu da država preuzima većinski udeo u litijumskoj industriji u toj zemlji, što vodećlju ljudi iz čileanskog biznisa nisu dočekali sa radošću.

Ovaj potez je protumačen kao kvazinacionalizacija čileanske industrije, pri čemu privatne kompanije sada moraju da uđu u partnerstvo sa vladom kako bi iskoristile resurse litijuma u ​​zemlji.

Srbija je krajem 2021. i porečtom 2022. godine obustavila projekat Jadar za eksploataciju litijuma u blizini Loznice, zbog velikih protesta građana, ali se u poslednje vreme u javnosti ponovo pokrenula priča o tom projektu.

Projekat Jadar nameravala je da sprovede druga po veličini rudarska kompanija u svetu, Rio Tinto.

Pad cene litijuma

Cene litijum karbonata u Kini trgovale su se za oko 166.500 juana (23.124 američkih dolara), što je pad od skoro 70 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Gledajući unapred, međutim, očekuje se da će potražnja za litijumom biti povećana sve većom primenom tehnologija čiste energije, a neki analitičari veruju da bi cene mogle da skoče na rekordno visoke nivoe pošto svet počne da se suočava sa njegovom nestašicom.

Ko su najveći proizvođači litijuma na svetu?

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.