Bajdenova administracija priprema globalni minimalni porez

Foto: Pixabay

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ove nedelje objavila je predlog izmena politike oporezivanja, koje uključuju uspostavljanje globalne minimalne poreske stope, piše Voice of America.

Ovaj potez će potencijalno uključiti SAD u napore koje su do sada vodile prvenstveno međunarodne organizacije bogatih zemalja, uključujući G-20 i Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Globalni minimalni porez uspostavlja sistem prema kojem će kompanija iz određene zemlje plaćati određeni procenat svoje dobiti za poreze, bez obzira gde se u svetu ta dobit ostvaruje.

To znači da bi kompanija, nezavisno od toga da li je svoju centralu zvanično prebacila u neki od poreskih rajeva, svakako morala da plati matičnoj državi razliku između uvedene minimalne stope i onoga što je firma platila u inostranstvu.

Neke zemlje, uključujući SAD, već pokušavaju da prikupe deo poreskog prihoda koji gube kada kompanije preusmere profit u inostranstvo.

Tokom proteklih decenija, brojne zemlje, uključujući Irsku i Švajcarsku, usvojile su poreske politike posebno usmerene na privlačenje multinacionalnih korporacija snižavanjem stopa poreza na dobit.

To je zauzvrat podstaklo druge zemlje da takođe smanje svoje stope, kao način da ostanu konkurentne.

Prema podacima OECD, zemlje širom sveta gube oko 100 milijardi dolara poreskih prihoda godišnje kroz ove u suštini legalne operacije, poznate pod skraćenicom BEPS (Base erosion and profit shifting).

Bela kuća trenutno se zalaže i za povećanje poreza na dobit preduzeća.

Administracija je predložila da se globalni minimum postavi na 21 odsto. Ova stopa je mnogo veća od minimalnih stopa koje OECD trenutno uzima u obzir.

Grupe koje predstavljaju američke korporativne interese bile su predvidljivo nezadovoljne idejom globalnog minimalnog poreza, posebno s obzirom na potencijal za rast domaćih poreskih stopa pod Bajdenovom administracijom.

Zvaničnici OECD-a nadaju se sporazumu o globalnom minimalnom porezu već u junu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.