Svet

09.02.2024. 16:31

BBC

Autor: Nova ekonomija

Britanski bankarski gigant prestaje sa finansiranjem nafte i gasa

Foto: Pixabay

Svet

09.02.2024. 16:31

Britanski bankarski gigant Barklis (Barclays) je danas najavio da više neće direktno finansirati nove projekte koji se tiču nafte i gasa, piše BBC.

Najavljuje i da će ograničiti kreditiranje energetskih preduzeća koja planiraju da prošire svoju proizvodnju fosilnih goriva.

Barklis je glavni zajmodavac za industriju fosilnih goriva, ali je bio pod sve većim pritiskom da obuzda svoju podršku tom sektoru.

Prema izveštaju ekološke grupe Rainforest Action Network, Barklis je bio najveći finansijer sektora fosilnih goriva u Evropi između 2016. i 2021. godine.

Obezbedio je nešto manje od 16,5 milijardi dolara 2022. godine, iako je to bilo znatno manje nego prethodnih godina. Primera radi, tokom 2019. i 2020. godine, ta cifra je premašila 30 milijardi dolara.

Međutim, banka je bila pod pritiskom aktivista za zaštitu životne sredine, pojedinačnih investitora-aktivista, ali i poznatih ličnosti da obuzda svoje delovanje u sektoru fosilnih goriva.

U onome što je nazvao „Izjavom o klimatskim promenama“, Barklis je najavio da više neće obezbeđivati direktno finansiranje za projekte za proširenje proizvodnje nafte i gasa, ili infrastrukturu u vezi sa takvim projektima.

Takođe je rečeno da će ukinuti direktno finansiranje za sve projekte nafte i gasa u Amazonu i u Arktičkom krugu, a koji su bili usmereni na vađenje, preradu ili transport nafte dobijene iz uljanog peska.

Banka je rekla da će takođe postojati ograničenja za novo finansiranje za same energetske grupe, iako će ona biti stroža za nove klijente od postojećih.

Plan nije u potpunosti fokusiran na naftu i gas. Takođe će se ograničiti kreditiranje vezano za eksploataciju uglja i proizvodnju električne energije na ugalj.

Barklis nije prva banka u Evropi koja je uvela takve obaveze. HSBC, Lloyds, BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole su svi ranije najavili ograničenja finansiranja fosilnih goriva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.