Vesti iz sveta

16.09.2021. 12:17

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Evropski parlament odobrio novi IPA fond od 14 milijardi evra

Evropski parlament usvojio je novi Instrument za predpristupnu pomoć (IPA III) za period 2021-2027 sa kojim će finansijski podržati zemlje kandidate i potencijalne kandidate sa ukupno 14 milijardi evra. IPA III neće imatu unapred definisane al...

Pixabay

Evropski parlament odobrio je novi Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III) za period 2021-2027 sa kojim će finansijski podržati zemlje kandidate i potencijalne kandidate sa ukupno 14,2 milijardi evra.

Novina je da IPA III neće imatu unapred definisane alokacije po državama, već će resursi biti dodeljivani strateški i na osnovu učinka, a fokus će biti na vladavini prava, poštovanju fundamentalnih vrednosti, jačanju demokratije i reformi javne uprave. 

NOVE OZNAKE ZA SIJALICE U EVROPSKOJ UNIJI

Sredstva iz novog programa su namenjena za ključne političke, institucionalne, socojalne i ekonomske reforme. Biće usmerena i na održivi ekonomski oporavak, snabdevanje energijom, transport, životnu sredinu i klimatske promene, digitalnu transformaciju.

EU: POTROŠNJA UGLJA SMANJENA 64 ODSTO ZA 30 GODINA

Novim instrument će podžati implementaciju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, a cilj je da se podstakne dugoročni oporavak regiona, podrži zelena i digitalna tranzicija, podstakne regionalna integracija i približavanje zemalja Evropskoj uniji. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.