Svet

13.01.2023. 15:28

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Fortenova odlučila o novim akvizicijama i prodaji imovine

Fortenova Group

Svet

13.01.2023. 15:28

Fortenova Group STAK Stiching sa sedištem u Amsterdamu donela je odluku da će ubuduće omogućiti nove akvizicije, spajanja ili prodaja imovine do maksimalnog iznosa od 500 miliona evra u 2023. godini, uz prethodnu odluku Upravnog odbora Fortenova grupe, saopštila je Fortenova Group.

Akcionari Fortenova grupe s pravom glasa izglasali više odluka koje će „u korist kompanije i svih nesankcionisanih akcionara olakšati donošenje odluka na budućim skupštinama“, omogućiti konsolidaciju strukture i poslovanja Fortenova grupe, kao i osigurati pravovremeno donošenje ključnih poslovnih odluka.

Na Skupštini akcionara Fortenova Group, koja je vlasnik Fortenova grupe, podržane su sve predložene odluke nakon čega su i izglasane većinom od preko 77 odsto prisutnih glasova.

NOVO IME AGROKORA JE „FORTENOVA GRUPA“

Na dve dosadašnje skupštine akcionara koje su održane 18. i 30. avgusta 2022. godine predložene su iste odluke, međutim, nije bilo potrebne većine zbog toga što sankcionisani akcionar SBK Art, pod kontrolom ruske Sberbanke, koji raspolaže sa 42,5 odsto glasova, nije mogao da glasa.

Prema statutu STAK-a, danas održana skupština je bila treća po redu sa istim dnevnim redom i za izglasavanje odluka bila je potrebna podrška 75 odsto svih prisutnih akcionara.

Stvoreni su i preduslovi za refinansiranje postojećeg duga Fortenova grupe i rešavanje raznih finansijskih obaveza, takođe uz prethodno odobrenje Upravnog odbora.

Fortenova grupa od sada 100 odsto vlasnik Merkatora

Akcionari su, takođe, izglasali i produžetak mandata članovima Upravnog odbora Fortenova grupe na šest godina.

Za predstojeći šestogodišnji period akcionari su izabrali Fabrisa Peruška, Pavu Vujnovca, Damira Spudića, Maksima Poletaeva i Vsevoloda Rozanova.

„Kada govorimo o konkretnim projektima, prioritet svakako ima refinansiranje zaduženja i dalje širenje poslovanja, koje ćemo sada moći da ostvarimo bez obzira na sankcionisanog akcionara bez prava glasa, koji više ne može da blokira normalno poslovanje kompanije“, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe nakon održane Skupštine vlasnika deonica, saopštila je ta kompanija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.