Srbija

23.04.2021. 14:17

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Fortenova grupa preuzela Merkator i refinansirala njegov dug

Fortenova grupa postala je većinski vlasnik Merkatora i postigla dogovor o refinansiranju duga ovog trgovinskog lanca u iznosu od 385 miliona evra, rekao  je danas Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenova grupe na vanrednoj onli...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

23.04.2021. 14:17

Fortenova grupa postala je većinski vlasnik Merkatora i postigla dogovor o refinansiranju duga ovog trgovinskog lanca u iznosu od 385 miliona evra, rekao  je danas Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenova grupe na vanrednoj online konferenciji  predstavnika dve kompanije. 

Fortenova grupa je osigurala refinansiranje kredita koje je  Merkatoru dalo 55 banaka.

Refinansiranje duga je omogućeno nakon što je Fortenova prodala Poslovne grupu zamrznute hrane ( u čijem sastavu je i Frikom iz Srbije) za 615 miliona evra, kazao je on i istakao da je dug Merkatora tokom finansijskog restrukturiranja smanjen sa 7 xEBITDA na četiri.  

Sedište Merkatora ostaje u Sloveniji, a Konzuma u Zagrebu, rekao je Peruško. 

Na pitanje šta će biti sa zaposlenima u Merkatoru, rekao je da ne planiraju smanjene broja radnih mesta.

CILJ JE RAST MERKATORA U SRBIJI

Merkatorova strategija je povezivanje sa lokalnim dobavljačima, istaknuto je na konferenciji. 

Tomislav Čizmić, izvršni direktor Mercatora,  rekao je da su tokom sledećih pet godina prioritet razvoj i obnova maloprodajne mreže u Sloveniji i Srbiji, i rast pre svega na srpskom tržištu.

Na video pitanje menadžmenta iz konditorske industrije Pionir, koliko je teško doći na Merkatorove prodajne police, Peruško je odgovorio da sad „nije vreme da se o tome govori“. 

„Pionir ima jedinstvenu mogućnost, ako ima inovativne proizvode, Merkator je kanal preko kojeg mogu doći do svojih potrošača“, ocenio je Peruško.

Nakon predaje područka zamrznute hrane Fortenova je i dalje vodeća u regionu u pet područja kao što su pića, jestiva ulja, prerađeno meso i značajan su igrač u mlečnim proizvodima, kazao je Peruško. Kako je kazao, Fortenova grupa je i vodeći poslodavac u regionu.

Prema njegovim rečima, drugi stub rasta Merkatora su ulaganja u nove proizvodne linije kao što je lokacija Dijamanta u Srbiji. Treći stub su inovacije i ulaganja u nove proizvode i digitalizaciju.

Istaknuto je da su dobili sve dozvole regulatornih tela za prenos akcija Merkatora na Fortenova grupu. 

 Na konferenciji je rečeno da je Merkator u periodu restrukturiranja smanjio dug, prepolovio prodajne površine, uveo nove formate supermaketa, a ove godine će Merkator podneti  dokumetaciju za građevinsku dozvolu za novi logistički centar koji će zaposliti 450 ljudi. 

Fortenova grupa inače je, kako navodi na svom sajtu, nastala implementacijom nagodbe poverenika u hrvatskoj kompaniji Agrokor, nakon velikih finansijskih problema.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.