Vesti iz sveta

18.03.2022. 16:58

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

IEA predlaže uvođenje hitnih mera da bi pala cena nafte

Foto: Pixabay

Međunarodna ageencija za energiju (IEA) poziva vlade u razvijenim ekonomijama da preduzmu hitne praktične akcije jer se time može postići smanjenje potražnje za naftom za 2,7 miliona barela dnevno za svega nekoliko meseci, tako smanjujući rizik od velike krize u snabdevanju, navodi se u saopštenju IEA.

Ovi napori bi umanjili cenu koju osećaju potrošači širom sveta, umanjili ekonomsku štetu, smanjili prihode Rusije od ugljovodonika i pomogli da se potražnja za naftom pomeri ka održivijem putu.

Cene goriva se zamrzavaju samo za poljoprivrednike

Ako se u potpunosti sprovedu u razvijenim ekonomijama, mere koje preporučuje novi plan IEA od 10 tačaka za smanjenje upotrebe nafte smanjile bi potražnju za naftom za 2,7 miliona barela dnevno u roku od četiri meseca. Ovo bi značajno smanjilo potencijalne pritiske u vreme kada velika količina ruskih zaliha možda više neće stizati na tržište i kada se približava sezona najveće potražnje u julu i avgustu.

Pošto većina potražnje za naftom dolazi iz transporta, plan IEA se fokusira na to kako da se manje koristi nafta za prevoz ljudi i robe, oslanjajući se na konkretne mere koje su već primenjene u različitim zemljama i gradova.

Kratkoročne akcije koje predlaže uključuju smanjenje količine nafte koju troše automobili nižim ograničenjima brzine, rad od kuće, povremena ograničenja pristupa automobilima gradskim centrima, jeftiniji javni prevoz, više zajedničkog korišćenja automobila, kao i veće korišćenje brzih železnica i virtuelnih sastanaka umesto putovanja avionom.

„Kao rezultat užasne agresije Rusije na Ukrajinu, svet bi se mogao suočiti sa najvećim šokom u snabdevanju naftom u poslednjih nekoliko decenija, sa ogromnim posledicama po naše ekonomije i društva“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

On dodaje kako su se države članice IEA već uključile da podrže globalnu ekonomiju sa početnim oslobađanjem miliona barela hitnih zaliha nafte, i objašnjava da takođe možemo da preduzmemo mere na zahtev kako bi se izbegao rizik od katastrofalnog pada nafte.

Ministarstvo: Goriva ima dovoljno, neće biti restrikcija

„Francuska i sve evropske zemlje moraju što pre da izađu iz zavisnosti od fosilnih goriva, posebno od ruskih fosilnih goriva“,. „To je apsolutno neophodno, za klimu, ali i za naš energetski suverenitet. Plan koji je danas predložila IEA nudi neke zanimljive ideje, od kojih su neke u skladu sa našim sopstvenim idejama da smanjimo našu zavisnost od nafte“, rekla je misnistarka ekološke tranzicije drancuske koja trenutno presedava Evropskom unijom, Barbara Pompili.

Razvijene ekonomije čine skoro polovinu globalne potražnje za naftom, a mnoge od njih, uključujući najveće potrošače energije, moraju kao članice IEA da imaju spremne planove za ograničavanje potražnje nafte kao deo svojih mera za reagovanje u vanrednim situacijama.

Većina predloženih akcija u Planu od deset tačaka zahtevala bi promene u ponašanju potrošača, uz podršku vladinih mera, a kako i da li se ove akcije sprovode zavisi od okolnosti svake zemlje.

IEA je spremna da podrži sve zemlje u dizajniranju i optimizaciji mera koje odgovaraju njihovim okolnostima. Vladini propisi i mandati su se pokazali veoma efikasnim za uspešno sprovođenje ovih mera u različitim zemljama i gradovima, u kombinaciji sa kampanjama javnog informisanja i podizanja svesti.

Izveštaj Međunarodne agencije za energiju napominje da smanjenje upotrebe nafte ne sme ostati privremena mera jer su rajna smanjenja važna ne samo za poboljšanje energetske bezbednosti država, već i za borbu protiv klimatskih promena i smanjenje zagađenja vazduha.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.