Inflacija u evrozoni tri odsto

Pixabay

Statistički zavod Evropske unije Eurostat objavio je da će prema fleš procenama godišnja stopa inflacije evrozone u avgustu porasti na 3 odsto, u odnosu na 2,2 odsto koliko je bila u julu.

Gledajući glavne komponente koje utiču na inflaciju u evrozoni, očekuje se da sektor energetike ima najveću godišnju stopu od 15,4 odsto, u poređenju sa julom kada je inflacija iznosila 14,3 odsto. 

Slede neenergetski industrijski proizvodi sa godišnjom stopom od 2,7 odsto (u julu je bila 0,17 odsto), zatim alkohol, duvan i hrana sa godišnjom stopom od 2 odsto, i usluge sa stopom od 1,1 odsto. 

Da li oporavak od korone podrazumeva inflaciju?
Poksupeli transport, struja, restorani, hoteli

Prema poslednjim podacima Narodne banke međugodišnja inflacija u Srbiji će tokom celog perioda projekcije ostati u granicama cilja NBS od 3 plus/minus 1,5 odsto, a do kraja tekuće i u prvom tromesečju naredne godine najverovatnije će se kretati u gornjoj polovini ciljanog raspona.

Od drugog tromesečja 2022. godine trebalo bi da usledi njen pad, pa bi inflacija od druge polovine naredne godine, pa sve do kraja perioda projekcije trebalo da se ponovo kreće u donjoj polovini ciljanog raspona, tj. u rasponu od 1,5 do 3 odsto, navela je ranije NBS. 

 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.