Svet

12.02.2024. 13:14

Reuters

Autor: Nova ekonomija

Meštani Rio Tinto optužuju za nove ekološke incidente

Foto: Wikimedia - David Perez

Svet

12.02.2024. 13:14

Globalni rudarski gigant Rio Tinto suočava se sa novim pritiscima ekološki osvešćenih investitora i zajmodavaca, zbog optužbi da je loše upravljao vodama u dva rudnika, piše Rojters.

Nakon što je 2020. godine eksplozivom oštetio drevni starosedalički lokalitet Aboridžina u Australiji, Rio Tinto ponovo privlači negativan publicitet zbog lošeg upravljanja vodama u njenom rudniku bakra Oiu Tolgoi u Mongoliji i rudniku ilmenita na Madagaskaru.

Grupa civilnog društva koja radi sa mongolskim stočarima, rekla je za Rojters da su se domaće životinje razbolele i uginule nakon što su tamo započele rudarske operacije, za šta oni krive pogoršanje kvaliteta vode. Rio Tinto, tvrde, nije adekvatno rešio njihove zabrinutosti.

I incidenti u rudniku na Madagaskaru takođe uključuju zagađenje vode koje je izazvalo masovni pomor riba i zabrinutost lokalnog stanovništva.

Rio Tinto je izazvao zabrinutost grupe koja predstavlja britanske penzione fondove, Forum lokalnih vlasti penzionog fonda (LAPFF) koji sada traži nezavisnu reviziju upravljanja vodom u tim rudnicima.

Pitanja u vezi sa ekološkom reputacijom Rio Tinta koja je sada dodatno narušena incidentima u Mongoliji i na Madagaskaru, mogla bi da zakomplikuju njegove napore da obezbedi vladina odobrenja za izgradnju rudnika litijuma u ​​Srbiji i kopanje ogromnog rudnika bakra u Arizoni, piše Rojters.

Predsednik LAPFF-a Dag Mekmurdo rekao je i da, s obzirom na rastuće incidente sudskih sporova oko upravljanja vodama na globalnom nivou i strožije propise, ovi izazovi predstavljaju i veliko finansijsko pitanje.

Rio Tinto je saopštio da prepoznaje važnost vode za svoje zajednice domaćine i da je „posvećeno efikasnom upravljanju vodom i poboljšanoj transparentnosti za zainteresovane strane“.

RERI: Rio Tinto i dalje čeka dozvolu za rudnik litijuma u Srbiji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Samo oni koji mrze svoju zemlju dozvoljavaju da im Rio Tinto uništava istu. Lopovi su i oni koji izdaju svoju zemlju i Rio Tinto. Odlazite odavde!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.