SZO obustavila odobrenje Sputnjika V

Foto: Pixabay

Postupak za hitno odobravanje ruske vakcine Sputnjik V za sada je obustavljen , saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Razlog za tu odluku je nedostatak podataka i neusaglašenost pravnih procedura. Ipak, u SZO se nadaju da bi ti problemi uskoro mogli da se reše, navodi 021.rs.

"Skoro svakodnevno radimo sa Ministarstvom zdravstva Rusije na rešavanju preostalih pitanja koja treba da ispuni Ruski fond za direktna ulaganja", izjavila je Marijanđela Simao, pomoćnica generalnog direktora SZO za pristup lekovima i zdravstvenim proizvodima.

Ona je potvrdila da će SZO ponovo otvoriti slučaj, proceniti dostavljene podatke i nastaviti inspekciju proizvodnih kapaciteta u Rusiji čak i ako dosije za rusku vakcinu i dalje bude nepotpun.

"Svi podnesci koje imamo, obrađuju se na isti način", dodala je Simao.

SPUTNJIK PODELIO EVROPU I PRE PRVOG UBODA

Međutim, ona nije precizirala rok do kada bi mogao da se dovrši proces odobravanja ruske vakcine za ulazak na listu anti-kovid vakcina koje su dozvoljene za upotrebu.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško je ranije ovog meseca rekao da su sve prepreke za registraciju Sputnjik V vakcine kod SZO otklonjene i da za to preostaje još samo nekoliko koraka.

Ruski istraživači su u avgustu objavili da su modifikovali vakcinu protiv korona virusa Sputnjik V za upotrebu protiv zaraznije delta varijante korona virusa. Sputnjik V, koji je odobren u oko 70 zemalja, plasiran je i koristi se na međunarodnom tržištu.

Revakcina "Sputnjika" može da se primi i nakon tri meseca
Torlak ulaže još 2,9 miliona evra u proizvodnju vakcine, očekuje i veće prihode

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Peki

    Političke igre SZO, jadno.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.