Vesti iz izdanja Vesti iz zemlje

20.10.2022. 16:58

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Aktivisti traže objavljivanje dokumentacije za projekat na Šodrošu

Foto: Pixabay

Orgnizacija Ekološki front Novi Sad, koja se protivi urbanizaciji dela  grada Šodroš, traže od nadležnih institucija da objave dokumentaciju o projektu čija je realizacija planirana na tom području.

„Od Republike Srbije zahtevamo da hitno deeskaliraju bespotrebne tenzije izazvane jučerašnjim blickrigom policije kako više ne bi sramotili ni grad Novi Sad ni Policijsku upravu Novi Sad ni građane ni kompaniju CRBC“, dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, važno je da dokumentacija koju su nadležni do sada sebično čuvali, ili je nemaju, ugleda svetlost dana i bude na uvidu javnosti.

„Zašto je to toliki problem, a nije problem maltretirati policiju da celu noć provodi u šumi po hladnoći za mizerne plate i interese privatnih kompanija?“, kažu aktivisti.

Kako dodaju, gradonačelnik Miloš Vučević je dužan da javnosti ispostavi dokumentaciju na uvid, da prestane da vređa, omalovažava, kao i da iznosi neistine:

„Sve dobija obrise njegovog ličnog animoziteta prema ekološki osvešćenim građanima, dok činjenice stavlja u drugi plan, zapravo nedostatak dokumentacije, između kojih nedostaje glavni – projekat mosta. Pozivamo ga, da bude jednom u životu gradonačelnik Novog Sada, a ne stranke, i da kaže javnosti da su novosadska Gradska uprava, JP ‘Urbanizam’, kao i prateće republičke institucije zakazale“.

Aktivisti tvrde da ne postoji dokumentacija koja je potrebna za most koji je planiran na Šodrošu, kao i da je taj objekat „naprečac izmišljen“ zbog pritisaka investitora da se novosadsko priobalje pretvori u stanogradnju:

„Da je most bio amortizer za koji se ispostavilo da je doneo dodatnu glavobolju, jer ko bi pretpostavio da Novosađani mogu da se bune protiv mosta? Ne bune se protiv mosta, bune se protiv mesta na kojem se most planirao pre 70 godina. I kakav je to argument kada se planovi prekrajaju na dnevnom nivou na zahtev raznih investitora?“

ZAHTEVI KOJI SU UPUĆENI NADLEŽNIMA

1. Zahtevamo da predstavnici kompanije CRBC javnosti predstave dozvole za početak građevinskih radova za početak radova na izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope, kao i arhitektonski projekat mosta na osnovu kojih je dobijena građevinska dozvola.

2. Zahtevamo od gradonačelnika Miloša Vučevića da javnosti predstavi sporazum sa kompanijom CRBC. Ukoliko građani od poreza plaćaju taj gradonačelnikov san, najosnovniji red je da znaju o kolikoj sumi je reč.

3. Zahtevamo da građevinska inspekcija izađe na teren i utvrdi pred građanima da li se radi o legalnom početku građevinskih radova ili se juče dogodio početak divlje gradnje.

Aktivisti brane Šodroš, tvrde da policija štiti privatne investitore

4. Zahtevamo od JP „Vojvodinašume“ da izađu na teren i utvrde da li je seča belih topola sprovedena na Šodrošu u junu 2022. bila legalna ili se radilo o nelegalnoj seči, kao i da odgovaraju pravna lica koja su izvršila prekršaj. Ako mogu da budu procesuirani građani koji nenasilno brane prirodu moraju da budu procesuirani i oni koji uništavaju javno dobro.

5. Zahtevamo da JP „Urbanizam“ predstave javnosti dokument Strateške procene uticaja na životnu sredinu, kao i mere ublažavanja posledica od aktivnosti koje su predviđene sprovođenjem Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2031. godine. Tu pre svega mislimo na studije koje analiziraju posledice pomeranje nasipa na Kameničku adu, betoniranje i zatvaranje Šodroša, pretvaranje Dunavca u bazen za kajakaške staze, urbanizaciju brodogradilišta protivno Prostornom planu Republike Srbije, kao i kakve mere ublažavanja posledica bi bile preduzete ukoliko bi radovi budu urađeni.

5a. Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu za PGR Mosta u produžetku Bulevara Evrope, na koju su bili u obavezi imajući u vidu Odluku o određivanju vrste planskih dokumenata za koje se izrađuje strateška procena uticaja na životnu sredinu u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja. („Sl. list Grada Novog Sada“, br. 48/2009).

6. Zahtevamo da kompanija „Milenijum tim“ prikaže dokument koji im daje dozvolu za izvođenje radova na razminiravanju područja Šodroša, kao i Uslove zaštite prirode koju bi trebalo da su dobili od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

7. Zahtevamo da Republička agencija za prostorno planiranje javno objavi da je kršenje Prostornog plana Republike Srbije moguće i da nije problem da se prostor brodogradilišta na Ribarskom ostrvu preimenuje u stanogradnju pre isteka trajanja Prostornog plana usvojenog 2021. godine.

8. Zahtevamo da „Vojvodinavode“ objasne kako je moguće da pomeranje nasipa na Kameničku adu i gubitak 175 hektara vodoplavne zone neće imati negativne posledice na odbranu grada od poplava, kao i zbog čega je 2020. bio smenjen direktor Slavko Vrndžić, a postavljen Srđan Kružević?Koje stručne kvalifikacije poseduje Srđan Kružević, osim raznih partijskih knjižica I sumnjivih diploma?

Ono što se do današnjeg dana nije desilo to je da od strane nadležnih institucija, a ne političara, javnost dokumentovano sazna:

1. Kako izgleda most?

2. Do kakvih posledica po biodiverzitet i mrestilište riba će dovesti gradnja mosta?

3. Da su obezbeđene sve zakonom propisane dozvole za početak radova?

4. Koliko će građane koštati nečiji san kojima zbog krize ne uključuju grejanje i prete restrikcijama struje?

Kako se ocenjuje, građani imaju pravo to da znaju iz razloga što plaćaju i nadležne institucije u Novom Sadu.

„Građani su se zapravo već bili izjasnili sa preko 12.590 potpisanih primedbi na GUP u februaru ove godine“, dodaje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.