Vesti iz zemlje

27.12.2023. 11:44

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

APR: Od danas moguća elektronska promena podataka i za preduzetnike

Foto:APR

Na portalu sa elektronskim servisima Agencije za privredne registre (APR) od danas je dostupna posebna aplikacija za podnošenje svih prijava za promene podataka preduzetnika, kao i za brisanje preduzetnika, saopštila je Agencija.

Elektronsko podnošenje prijave promene podataka i brisanja preduzetnika nije obavezno, pa svi preduzetnici koji žele da podnose prijave u pisanoj formi to mogu da nastave da čine kao i do sada, lično ili putem pošte.

Za eRegistraciju promena podataka i brisanja, potrebno je da preduzetnik ima:

  • kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis) izdat od sertifikacionog tela u Srbiji,
  • instaliran čitač elektronskih kartica i instaliranu NEXU aplikaciju za elektronsko potpisivanje (ukoliko je već instalirana NEXU aplikacija, potrebno je preuzeti novu verziju, koju je dizajnirala Agencija i koja se može koristiti za kreiranje svih budućih elektronskih dokumenata, faktura, a preuzimanje sa sajta APR-a je besplatno),
  • Visa, MasterCard ili DinaCard platne kartice za plaćanje naknade.
  • Ako se uz elektronsku prijavu prilaže i dokument kao što je saglasnost, uverenje (npr. dokazi o izmirenim poreskim obavezama), dozvola nadležnog organa koji je izvorno nastao u papirnoj formi, taj dokument mora biti u formi elektronskog dokumenta. Konvertovanje u formu elektronskog dokumenta, može da uradi advokat, uz uslov da je advokat istovremeno i podnosilac same prijave, ili notar, koji svojim elektronskim potpisom garantuje da je imao originalan dokument, da ga je skenirao i potpisao elektronskim potpisom.

Dokumenta koja izdaje preduzetnik, poput ovlašćenja prokuristi, mogu biti u izvorno elektronskoj formi, tako što će preduzetnik potpisati dokument svojim kvalifikovanim elektronskim potpisom.

Agencija je, tako, uz uvedenu prijavu osnivanja, koja je moguća od pre nekoliko godina, omogućila da se i drugi postupci registracije, koji se odnose na preduzetnike, mogu završiti u Registru privrednih subjekata potpuno u digitalnom obliku.

APR pokrenuo aplikaciju za dostavljanje finansijskih izveštaja

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.