Vesti iz zemlje

01.03.2023. 16:31

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

APR: Pokrenuta likvidacija firmi koje nisu dostavile finansijske izveštaje

Foto: Pixabay

Agencija za privredne registre (APR) je tokom februara pokrenuo postupak prinudne likvidacije 3.956 privrednih društava koja nisu dostavila svoje finansijske izveštaje za 2019. i 2020. godinu, do kraja poslovne 2021. godine.

Kako se podseća, do tada su ti finansijski izveštaji mogli da se dostavljaju u skladu sa Zakonom o računovodstvu.

Prethodno je APR objavio obaveštenja privrednim društvima da su se stekli neotklonjivi razlozi za prinudnu likvidaciju koja su, u skladu sa Izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima („Sl glasnik RS“, br. 109/2021), bila objavljena u trajanju od 30 dana.

„U skladu sa odredbom člana 547. stav 4. Zakona o privrednim društvima, na internet stranici Agencije objavljeni su oglasi privrednim društvima o pokretanju prinudne likvidacije u trajanju od 60 dana i promenjen je registarski status, a uz poslovno ime ovih društava dodat je deo, u prinudnoj likvidaciji“, dodaje se u saopštenju.

Elektronska prijava stvarnih vlasnika u APR-u odložena do 1. oktobra

Oglasi i obaveštenja objavljeni su u Registru privrednih subjekata, na stranici na kojoj se objavljuju registrovani podaci o svakom pojedinačnom privrednom društvu.

Pešenja o pokretanju postupka prinudne likvidacije u papirnoj formi upućena su, putem pošte, na registrovane adrese sedišta ovih društava.

„Po isteku zakonskog roka od 60 dana od dana objavljivanja oglasa na internet stranici Agencije, registrator nadležan za vođenje Registra privrednih subjekata će, u daljem roku od 30 dana, doneti pojedinačne akte o brisanju, na osnovu kojih će obrisati društva iz registra, u skladu sa zakonom o registraciji“, piše u saopštenju.

Pretragu oglasa i obaveštenja o privrednim društvima kod kojih su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju moguće je izvršiti i putem SLEDEĆEG LINKA.

APR objavio novi cenovnik za registraciju preduzeća od 1. januara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.