Vesti iz zemlje

06.02.2023. 16:20

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Elektronska prijava stvarnih vlasnika u APR-u odložena do 1. oktobra

Foto: DragonImages (envato)

Elektronsko evidentiranje stvarnih vlasnika u Agenciji za privredne registre (APR) odlaže se do 1. oktobra ove godine zbog tehničkih problema sa novim softverom APR, predviđeno je izmenama Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Vlada Srbije usvojila je 2. februara predlog zakona o izmenama Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

U obrazloženju Predloga izmena zakona navodi se da se Zakon menja zbog tehničkih propusta u izradi novog softvera Agencije za privredne registre (APR) kojim bi se omogućilo da se istovremeno sa elektronskim osnivanjem registrovane firme uradi i evidentiranje stvarnog vlasnika.

„Imajući u vidu da Agencija za privredne registre prelazi na novo softversko rešenje za Registar preduzeća sa kojim je Centralna evidencija stvarnih vlasnika povezana, nije bilo moguće raditi unapređenje postojećeg softvera koji će biti zamenjen novim do kraja maja 2023. godine“, piše u obrazloženju.

AGONIJA STVARNIH VLASNIKA

Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika kao poseban registar vodi Agencija za privredne registre.

Ove odredbe trebalo je da počnu sa primenom u drugoj polovini maja ove godine, objašnjavaju pravnici.

Tačnije, Agencija za privredne registre je u drugoj polovini 2021. godine raspisala javnu nabavku za izgradnju novog sistema za e-registraciju kojim bi se uvela isključiva elektronska registracija osnivanja svih pravnih formi.

Tako bi unapređenje softvera za evidentiranje stvarnih vlasnika počelo nakon 18. maja ove godine kada počinje primena Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, navodi se u obrazloženju Predloga izmena Zakona.

STVARNE VLASNIKE ĆE PROVERAVATI I NBS I PORESKA UPRAVA

Agencija za privredne registre proverava da li su evidentirani podaci o stvarnom vlasniku u Centralnoj evidenciji i Agencija je ovlašćena za podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka ako se utvrdi da nisu upisani podaci o stvarnom vlasniku.

Narodna banka Srbije ovlašćena je za podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv firmi koje se bave menjačkim poslovima.

Prema tom Zakonu, predviđene su novčane kazne ako firma ne evidentira podatke o stvarnom vlasniku, i to između 500.000 i 2.000.000 dinara.

Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika donet je 2018. godine kao neophodan korak u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Zakonom je predviđeno da se u poseban registar, koji vodi Agencija za privredne registre, moraju upisati stvarni vlasnici preduzeća, ali i zadruga, predstavništava i ogranaka stranih kompanija, fondacija, zadužbina i ustanova.

Svaki peti privredni subjekt nije evidentirao stvarnog vlasnika

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.