Srbija

30.05.2023. 12:07

Autor: Katarina Baletić

Bebe i dalje dobijaju bugarske BCG vakcine

Beba Foto: PxHere

Srbija

30.05.2023. 12:07

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Institut Torlak su ugovorili nabavku 94.720 doza BCG vakcina koje su proizvedene u Bugarskoj. Ovaj ugovor predviđa da se te vakcine koriste u prva tri kvartala 2023. godine.

Batut i Torlak su, uz saglasnost Ministarstva zdravlja, potpisali ugovor o nabavci i distribuciji BCG vakcine koju proizvodi BB-NCIPD iz Sofije. Ugovor je vredan više od 6,5 miliona dinara, ili oko 55.400 evra, navodi se u Batutovom odgovoru Novoj ekonomiji.

Dogovorena je nabavka i distribucija 94.720 doza, od čega je 16.200 zamenjenih neutrošenih doza iz prvog kvartala i po 39.260 doza za drugi i treći kvartal ove godine.

Neutrošene doze odnose se na BCG vakcine koje je Torlak proizveo, pa povukao iz zdravstvenih ustanova u martu ove godine.

Torlak je tada saopštio da je odluku doneo „usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka“.

Tada je iz zdravstvenih ustanova povučeno 834 bočica domaće BCG vakcine, a u roku od 24 sata ova serija je zamenjena novom, preneo je BBC na srpskom saopštenje Torlaka.

Torlakove vakcine tada su zamenjene vakcinama bugarskog proizvođača, vidi se iz Batutovog odgovora Novoj ekonomiji.

Vakcine bugarskog proizvođača nemaju dozvolu za promet u Srbiji, ali je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) u julu 2022. godine izdala uvoznu dozvolu za 500 bočica.

U Srbiji osim Torlaka nema drugih registrovanih proizvođača BCG vakcina, tako da su se one prethodnih godina nabavljale samo od domaćeg proizvođača.

„Kako za vakcine BCG, dT I TT nema registrovanih drugih proizvođača, iste se u skladu sa instrukcijama i ugovorom sa RFZO, već dugi niz godina ugovaraju za tekuću godinu putem navedenog ugovora za tekuću godinu, bez raspisivanja tendera“, piše u pisanom odgovoru Novoj ekonomiji.

Međutim, da bebe u Srbiji ne dobijaju samo BCG vakcine domaće proizvodnje bilo je jasno kada je tada nova ministarka zdravlja Danica Grujičić u oktobru prošle godine saopštila da je 600 beba u beogradskom porodilištu „Narodni front“ dobilo fiziloški rastvor umesto BCG vakcine.

Tada je Grujičić navela da je problem nastao zbog toga što se kod Torlakovih BCG vakcina u istu kutiju pakuju i rastvori i aktivna supstanca.

„Kada je upitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, u drugoj aktivna supstanca i zapravo je došlo do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se već radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama“, rekla je tada Grujičić kako je preneo RTS.

Batut dobio novac za nabavku BCG vakcine

Vlada je Ministarstvu zdravlja odobrila 4,5 miliona dinara (oko 38.000 evra) iz tekuće budžetske rezerve za transfer Batutu za nabavku BCG vakcina, objavljeno je u Službenom glasniku.

Ovaj novac je prvo je u budžetu bio raspoređen Ministarstvu rudarstva i energetike, za nabavku osnovne rudarske mehanizacije za površinske kopove EPS-a i bio je klasifikovan kao „subvencija javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama“.

On je iz budžeta Ministarstva rešenjem Vlade prebačen u tekuću budžetsku rezervu odakle je dat Ministarstvu zdravlja.

Od istog novca koji je bio namenjen za subvecnije EPS-u Vlada je odobrila i novac za troškove turističkih vaučera.

Čemu služi BCG vakcina?

BCG vakcina koristi se za aktivnu imunizaciju protiv tuberkuloze. Daje se kod dece u prvoj godini života sa ciljem da se spreče određeni teži klinički oblici tuberkuloze.

Deca se vakcinišu prilikom otpuštanja iz porodilišta, a ona rođena van porodilišta do navršena dva meseca života u teritorijalno nadležnom domu zdravlja.

Ona deca koja nisu mogla biti vakcinisana na navedeni način, treba da budu vakcinisana do navršenih 12 meseci života u teritorijalno nadležnom domu zdravlja, piše na sajtu Batuta.

Ko se seća sputnjika V?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.