Vesti iz zemlje

25.10.2023. 16:01

Autor: Katarina Baletić

Beograd izdvaja 1,3 miliona evra za mapiranje buke u gradu

Foto: Dimitrije Gašić/Nova ekonomija

Beogradski sekreatrijat za zaštitu životne sredine raspisao je tender za izbor kompanije koja će izraditi staterške karte buke u glavnom gradu. Procenjena vrednost javne nabavke je 157 miliona dinara (oko 1,3 miliona evra) bez PDV-a.

Strateška karta buke je karta na kojoj su predstavljeni podaci o nivoima buke na određenom području.

Na osnovu ovih karata radi se Akcioni plan zaštite od buke, koji treba da identifikuje sve zone koje su ugrožene bukom i da odredi stepen ugroženosti.

Akcioni plan zatim definiše mere za smanjivanje negativnog uticaja buke za područja sa prekoračenjima, ali i mere za očuvanje postojećeg stanja na područjima na kojima nema prekoračenja.

Proces obuhvata pravljenje 3D digitalnog modela terena i modela građevinskih objekata, lociranje izvora buke drumskog, železničkog i vazdušnog saobraćaja, industruijskih postrojenja i luka.

Podaci bi zatim trebalo da se prikupe, obrade i prilagode za potrebe proračuna.

Nakon proračuna treba uraditi analizu dobijenih rezultata i prikazati ih u skladu sa zahtevima zakonske regulative Srbije i EU.

Rok za podnošenje ponuda za izradu stateških karata buke je 28. novembar 2023. godine, a rok za njihovu izradu je dve godine od dana zaključenja ugovora.

Beograd je sredinom oktobra ove godine potpisao okvirni sporazum za ažuririranje akustičnih zona u gradu sa grupom ponuđača koju čine Saobraćajni institut CIP, Dirigent Acoustics, Elektrotehnički fakultet u Beogradu i Institut za ispitivanje materijala.

Akustične zone određuju koja količina buke je dozvoljena u pojedinačnim delovima grada.

Novi Sad je u oktobru 2021. godine zaključio ugovor za izradu strateških karata buke. Tada je posao vredan 22,9 miliona dinara (oko 234.000 evra) dobila grupa ponuđača Dunavnet, Telekom, Dirigent Acoustics, Nites i DigitalWare.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.