Vesti iz zemlje

07.06.2021. 11:17

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Beograd izgubio spor zbog buke u Cetinjskoj, odštetu plaćaju građani

Udruženje stanara Cetinjske ulice, saopštilo je da je dobilo sudski spor protiv Grada Beograda. Grad je tužen zbog buke iz noćnih klubova koja ometa život stanara te ulice i moraće da im plati nadknadu štete. Prema tvrdnji preds...

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Udruženje stanara Cetinjske ulice, okupljenih u Fejsbuk grupu „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu“, saopštilo je da je dobilo sudski spor protiv Grada Beograda. Spor se vodio zbog buke iz noćnih klubova, na koju su se kontinuirano žalili stanari te ulice, kojima će iz gradskog budžeta morati da se plati nadknada od barem 1,6 miliona dinara.

Prema tvrdnji predstavnika stanara, u presudi piše da gradska uprava nije „na pravilan i delotvoran način“ koristila svoja zakonska ovlašćenja iako je bila upoznata sa problemom buke u Cetinjskoj ulici.

Sud je ocenio i da postojeći Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini i drugi važeći propisi gradskoj upravi daju široke mogućnosti da utvrđuje mere i uslove zaštite od buke, kao i da je bio u prilici da svoje poslove obavlja na delotvorniji način, ali da to nije učinio. 

Navodi se da zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić godinama unazad ne ispunjava obećanje da će rešiti problem noćne buke za ceo grad pravdajući se nedostatkom ovlašćenja.

Stanari ponavljaju da će od njega i gradske uprave tražiti hitno sprovođenje svih postojećih propisa. 

„Osnov za tužbu se nalazi u konstantnom uznemiravanju tužilaca da mirno žive u svojim stanovima i nepoštovanju njihove ličnosti. Presuda potvrđuje da se u Cetinjskoj emituje buka koja je iznad propisanog nivoa i koja predstavlja zagađenje životne sredine u kojoj nije moguć život“, kaže Marina Mijatović, pravna zastupnica stanara Cetinjske.

NAJVEĆI PROBLEM UGOSTITELJSKIH OBJEKATA – BUKA

Grupa stanara Cetinjske podnela je tužbu protiv Beograda decembra 2018. godine, zbog buke iz brojnih noćnih klubova u toj ulici, koje su prijavljivali nadležnima od početka 2016.

U toku pripremnog ročišta predloženo je mirno rešavanje spora, ali na zakazane medijacije predstavnik grada nijednom nije došao. 

Zbog propusta da ih zaštiti, Grad će iz budžeta platiti odštetu i sudske troškove u visini od najmanje 1,6 miliona dinara. 

„Sramno je da će noćni klubovi koji su naneli ovu štetu ostati nekažnjeni i da će kaznu za nečinjenje grada platiti svi građani Beograda. Pozivamo i građane iz drugih gradova koji su ugroženi bukom da krenu našim stopama. Samo zajedno možemo pobediti bezvlašće i nerad gradskih čelnika, koji svojim nečinjenjem staju na stranu bahatih ugostitelja“, kaže Biljana Metlaš, jedna od tužilaca. 

Presuda je stigla u vreme kada je počela javna rasprava o novim izmenama Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, koja traje do 23. juna. 

Kako je preneo portal Nova.rs, život se prošle nedelje nakon popuštnja pandemijskih mera vratio u noćne klubove koji se nalaze u Cetinjskoj i obližnjoj Skadarskoj ulici, jer sada mogu da rade i posle 22 časa.

Stanari Cetinjske ulice u Beogradu već su se žalili na buku krajem maja, a video snimak koji govori o tome može da se pronađe na sledećem LINKU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.