Vesti iz zemlje

27.12.2023. 10:38

Saopštenje, Beta

Autor: Čedomir Savković

Budžet za agrar oko milijardu evra, poljoprivrednici i dalje nezadovljni

Foto: Nova ekonomija

Predsednica Vlade Srbije najavila je subvencije za poljoprivredu u iznosu od milijardu evra u 2024. godini. Poljoprivrednici međutim kažu da nisu zadovoljni jer im je Vlada Srbije ponudila  „već skrojen“ agrarni budžet.

Budžet za poljoprivredne subvencije će u narednoj godinu biti 119 milijardi dinara, rekla je tokom jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika premijerka Ana Brnabić.

Na jučerašnjem sastanku sa resornom ministarkom i više od 60 udruženja poljoprivrednika iz čitave Srbije najavljeno je i formiranje poljoprivredne komore Srbije, kako bi se poljoprivrednim proizvođačima pružila mogućnost da kroz takvo telo štite svoje interese na tržištu.

U saopštenju se dodaje da svako od poljoprivrednika imao je mogućnost da iznese svoja pitanja, dileme i predloge za dodatno poboljšanje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

Brnabiće je navela da je namera da ovakvi dijalozi između poljoprivrednika i Vlade budu redovni.

POLJOPRIVREDNICI NEZADOVOLJNI

Poljoprivrednici, međutim, nisu zadovoljni. Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković kaže da nije zadovoljan rezultatom razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić jer su na njega poljoprivredni proizvođači pozvani kada je budžet za poljoprivredu za 2024. godinu već „skrojen“, pa su sada, možda moguće manje korekcije.

On je za Betu posle sastanka rekao da se čulo mnogo predloga i obećanja, a da mnogi od zahteva nezadovoljnih ratara Vojvodine, koji su u novembru devet dana blokirali puteve, nisu precizirani.

„Skrojili su budžet za narednu godinu i sada su nas pozvali da opipaju puls i vide šta će malo da koriguju. Nismo zadovoljni, prenećemo rezulate razgovora poljoprivrednicima, pa ćemo doneti odluku šta dalje“, rekao je Matković.

On je rekao da je odbijen zahtev ratara da se dodatne subvencije od 17.000 dinara isplate ove godine jer je Mnistarstvo poljoprivrede odlučilo da to bude samo za deklarisano seme, a poljoprivrednici nisu imali novca da ga kupe, pa su sejali svoje, nedeklarisano.

Matković je rekao da iz razgovora nije siguran da li će ta dodatna subvencija biti isplaćena i naredne godine.

Brnabićeva je, kako je rekao, navela da je za povraćaj dela akcize na gorivo, u budžetu izdvojeno 14 milijardi dinara.

Na satanku se, kako je rekao, govorilo o nemogućnosti da se sve obrađene parcele registruju u e-agraru zbog neraščišćenih vlasničkih odnosa, što je veliki probelm jer su subvencije isplaćene za 1,6 miliona hektara, a obrađuje se 2,6 miliona hektara.

Matković je rekao da je na sastanku saopšteno da 6.000 gazdinstava još nije dobilo subvencije ili deo od 18.000 dinara po hektaru i da od tog broja 5.000 gazdinstava ima neki problem, a da se za 1.000 još obrađuje dokumentacija.

On je rekao i da je na sastanku obećano da će ratari dobiti kredite sa kamatom od jedan odsto za refinansiranje starih dugova od februara naredne godine, ali nije konkretno saopšteno ko će ih odobravati.

Ništa konkretno, kako je rekao, nije dogovoreno ni oko ogromnih dugova na ime neplaćenih doprinosa za penzijsko i socijalno osiguranje.

ŠTA SU TRAŽILI POLJOPRIVREDNICI?

Vojvođanski ratari, koji su blokadom puteva naterali državu da krajem novembra prihvati zahtev za razgovor, tražili su subvencije po hektaru.

Na listi zahteva je i da se uvedu robni zapisi na berzu i terminski ugovori, obezbedi gorivo bez akcize, krediti sa jedan odsto kamate i otpišu dugovi Penzijskom fondu na ime neplaćenih doprinosa.

Ana Brnabić, koja je preuzela vođenje pregovora sa poljoprivrednicima, umesto ministarke Jelene Tanaković, obećala je gorivo bez dela akcize (jeftinije za 50 dinara), ali tako da na pumpi Naftne industrije Srbije mora da se plati puna cena i čeka na povraćaj 14 dana.

Premijerka je ponudila i dodatnu subvenciju od 17.000 dinara, ali samo za deklarisano seme, radna grupa priprema propise za uređenje berze, a još nije precizirano šta je sa zahtevom za kredite i otpis dugova PIO fondu.

Jučerašnjem sastanku, koji je trajao šest sati, pored predstavnika ratara, prisustvovali su i predstavnici udruženja malinara, stočara, kokošara i drugi.

Pola milijarde evra država potrošila tajnim rešenjima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.