Vesti iz zemlje

26.10.2022. 12:29

CINS

Autor: Nova ekonomija

CINS: Kamenolom ugrožava vodoizvorište kod Mionice

Foto: Wikipedia/ Vanilica

Pećina Ribnica kod Mionice

Kamalj koji se nalazi kod Mionice radi blizu vodizvoršita Paštrić, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Reč je o izvoru sa koga se vodom sanbdeva oko 45 odsto meštana Mionice, a kamen je jedno vreme vađen i bez neophodnih dozvola.

Jelena Jovičić-Petrović kaže da je primetila da je za nekoliko meseci nestalo čitavo jedno brdo, zbog kopanja kamena.

Kamen iz Kamalja se koristi za posipanje puteva, a vadi se uz pomoć eksploziva zbog čega stradaju okolne kuće, kažu meštani.

Kako se navodi, dokumentacija u koju je CINS iamo uvid pokazuje da je taj kamenolom radio pre nego što je dobio sve neophodne dozvole.

U međuvremenu su Jelena i ostali građani okupljeni u neformalnu grupu Ne damo vode Mionice, saznali za još jedan problem koji može imati šire posledice.

Kamalj radi na prostoru na kojem je ranije bilo zabranjeno kopanje kamena zbog opasnosti od ugrožavanja izvora vode. Takođe, prekoputa Kamalja, druga firma istraživala je nova mesta za kopanje.

CINS otkriva kako je na inicijativu vlasnika Kamalja, a kasnije i Opštine Mionica promenjen ključni dokument kojim je dozvoljeno vađenje kamena na području vodoizvorišta.

Iako stručnjaci objašnjavaju da postoji opasnost da se na ovaj način voda zagadi ili izvor u potpunosti nestane, Ministarstvo zdravlja je taj dokument odobrilo.

Kompanija C&LC Kameni agregati, koja upravlja kamenolomom Kamalj, dozvolu da u narednih 10 godina eksploatiše krečnjak je dobila u martu ove godine, a plan joj je da kamen odavde izvlači narednih 19 godina.

Iako je dozvolu dobila 2022, ova firma je tokom 2021. u Kamalju ilegalno vadila kamen, pokazuje odgovor Ministarstva rudarstva i energetike, koji je dobio CINS.

Cele prošle godine oni su bez dozvole Ministarstva izvadili preko 270 tona krečnjaka, zbog čega su kasnije platili oko 11 i po miliona dinara kao naknadu štete.

Iz Opštine Mionica za CINS kažu da nisu znali za nelegalan rad tog kamenoloma.

Vlasnik firme C&LC Kameni agregati je Predrag Lovrić. On se nalazio na Interpolovoj poternici koju je raspisala policija iz Vaduza u Lihtenštajnu.

Sud iz tog mesta kaže da se Lovrić sumnjiči za krađu iz 2004. godine i to kao pripadnik Pink Panter grupe i da bi suđenje trebalo da se održi u decembru ove godine. Grupa Pink Panter je inače specijalizovana za pljačkanje juvelirnica.

Lovrićev advokat je rekao da je njegov klijent na godišnjem odmoru i da nije u mogućnosti da odgovori na pitanja o postupku u Lihtenštajnu.

Na detaljna pitanja o ilegalnom radu, inspekcijama i šteti na Vasiljevićevoj kući, direktor firme C&LC Kameni agregati Petar Đurić je odgovorio samo da oni sve rade u skladu sa zakonima i propisima.

U planu novo veštačko jezero kod Mionice

KAKO JE UGROŽENO VODOIZVORIŠTE?

Oko vodoizvorišta Paštrić, kako se dodaje, određene su tri zone takozvane sanitarne zaštite kako bi se sprečili radovi u njegovoj blizini i potencijalno ugrožavanje vode. Kopanje kamena nije dozvoljeno čak ni u najudaljenijoj trećoj zoni.

Unutar ove zone je do 2021. godine bio Kamalj, prema Elaboratu o zonama sanitarne zaštite koji je izradio Rudarsko-geološki fakultet.

Dokumentacija pokazuje da je u aprilu te godine Opština Mionica tražila od privatne firme Gea Water Work da promeni granice sanitarnih zona.

U molbi koju su im oni i Javno komunalno preduzeće Vodovod iz Mionice poslali, tražili su da se izađe u susret malim privrednicima, ali i firmi koja je veoma značajna za opštinu Mionica.

Iako nisu naveli njeno ime, spomenuli su upravo Kamalj i kako kamen iz ovog kamenoloma ispunjava uslove da se koristi za izgradnju brze saobraćajnice Lajkovac -Valjevo.

Iz Opštine Mionica kažu da su pre toga imali sastanak sa vlasnikom kamenoloma koji je bio zainteresovan za njegovo proširenje jer rade na državnim putevima od nacionalnog značaja.

Oni tvrde su vlasniku rekli da postoje sanitarne zone zaštite izvorišta Paštrić, kao i da se eventualna izmena može vršiti samo u okviru zakonske procedure.

„Opština Mionica nikada nije tražila ništa od kompanije Gea Water Work što nije po zakonu“, piše u odgovoru Opštine.

U naredna dva meseca, Gea Water Work menja Elaborat i granice u njemu, a Ministarstvo zdravlja ga odobrava.

Igor Jemcov, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta kaže da u novom Elaboratu nema dopunskih istraživanja kojima bi se opravdale izmene postojećih zona, i da je treća zona skraćena bez ikakvog obrazloženja:

„Vodoizvorišta se ni na koji način ne mogu podrediti bilo kojim drugim interesima, a posebno ne nekakvoj eksploataciji kamena“, objašnjava Jemcov.

Iz Opštine kažu da analize laboratorija koje se redovno rade pokazuju da je voda ispravna za korišćenje. Prema njihovim rečima, planira se i izrada novog Elaborata.

MEŠTANI PROTESTUJU ZBOG BRANE I MHE NA STUDENICI

Jemcov kaže da je sastav stena takav da omogućava brz protok tečnosti i zagađenja do izvora. Sa tim se slaže i nekadašnji direktor Geološkog zavoda

Branislav Božović, iz organizacije Nacionalna ekološka asocijacija kaže da se usled eksplozije povećava količina kreča u vodi, a zagađenje može da dođe i od motornih ulja iz mašina.

Prema njegovim rečima, zbog kamenoloma nestaju biljke i šume, pa se voda lakše greje i isparava što dovodi do njenog većeg isušivanja. Na kraju, izvor može i da nestane.

„Miniranje stvara nove pukotine, drobi stene i proizvodi situaciju u kojoj se voda može izgubiti, promeniti tok ili pojavljivati se na drugom izvoru ili otići u veće dubine i onda izvori prestaju da postoje“, objašnjava Božović.

Kako je jedavno pisala Nova ekonomija, kod Mionice se planira i izgradnja novog veštačkog jezera sa branom visokom 40 metara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.