U godini kada se globalno tržište suočava sa najvećim nedostatkom zrna kakaoa, na berzama dostiže svoj maksimum – 12.500 dolara za tonu.
Za godinu dana čokolada je u Srbiji poskupela 32,8 odsto, a cena kakaoa na globalnom tržištu iz dana u dan varira. Za 100 grama mlečne čokolade neophodno je izdvojiti od 185 do 270 dinara, ako se „uhvati“ akcija može da se uštedi oko 50 dinara, prenosi Biznis portal.
Sa većim procentom kakaoa, raste i cena. A u osnovi problema – slab rod i virus koji je zahvatio plantaže u najvećim proizvođačima Obali Slonovače i Gani.
„Uzgoj kakaoa je težak posao. Trebalo bi da nam vlast pomogne oko stvari kao što su đubrivo, kosilice, čizme i drugi alati za lakši rad. Kako kažu – nema kakaoa, nema Gane“, navodi Abubakar Džebril, farmer iz Gane.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Slobodan Aćimović ukazuje da je kakao berzanska roba što podrazumeva oscilacije cena.
„Negde je uobičajna cena bila oko 2.500 dolara po toni, u nekim momentima je bila 4.500, pa je skočila na 7.000, čak u nekim momentima i na 12.000. To vam je slično kao sa kafom„, objašnjava profesor Aćimović.
Domaći konditori kažu da mogu samo da pokušaju da ublaže uticaj globalnog poskupljenja kakaoa.
„Došlo je do smanjenja proizvodnje i nedostatka kakaoa, što je rezultiralo istorijski visokim cenama na svetskim berzama. To direktno utiče na tržište i konditorsku industriju i u Srbiji. Kakao je nezamenljiva sirovina u našim recepturama i kao odgovaran proizvođač, ne koristimo zamene“, navode u kompaniji Štark.
Na primer, u Nemačkoj je uoči Božića čokoladni Deda Mraz koštao 50 odsto više nego ranije. Stručnjaci kažu da to nema veze sa praznicima.
„Zavisi od toga po kojoj ceni su koje kompanije nabavljale koje količine robe. Kompanije se ponašaju vrlo racionalno – ako vide da na berzama idu cene gore, one što pre žele da nabave što veće količine da bi amortizovale to veliko fluktuiranje cena„, naglašava profesor Aćimović.
U poslednjih godinu dana cena čokolade u Srbiji porasla je za 32,8 odsto, a proizvodi u kategoriji „kakao i čokolada u prahu“ 20 procenata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Upućeni kažu, ukoliko i naredne godine bude slab rod – čokolada jeftinija neće biti.
Čokolada dodatno poskupljuje zbog El Ninja
Mozda je i plata skocila 32 posto.